onsdag 12 mars 2014

Har börjat decluttra

Idag började storrensningen. 
Den som vågar säga ett enda ord om att garderobsrensningar är kul riskerar att åka på en smocka. Alltså allvarligt, det känns som om min rygg är av på minst tio ställen och jag vill inte vika ett klädesplagg till på minst fem år. 

När det gäller större rensningsprojekt finns alltid en risk att jag påbörjar en rensning för att sedan tröttna och inte avsluta. För att överlista mig själv tömde jag hela garderoben - på sängen. Jag ångrade mig givetvis i samma sekund som jag hivat ut allt men det var bara att hugga i eller sova på soffan. Jag rensade, sorterade, vek, svor och muttrade mig genom norra Europas största garderobsrensning. Lägg till att jag tvättade sex maskiner. Det var mycket som blivit liggandes och behövde köras i uppfräschningsprogram. Ångrade mig bitter och ville kasta ut allt på gården och elda upp det istället. 

Men nu, åh! I hallen står en sopsäck fylld med ratade kläder och i garderoben ligger kläderna i perfekt ordning. Det enda jag inte är nöjd med är min totala oförmåga att göra mig av med saker som har ett affektionsvärde för mig. Det blev två travar med "kanske" kläder som jag inte klarade av att mula ner i sopsäcken. Jag vet att jag borde men det går bara inte. Hoppas att någon kommer hit och kastar allt i natt medan jag sover så slipper jag ta ställning till om jag ska behålla det eller ej. 

När jag äntligen var klar berömde jag mig själv i översvallande ordalag. Sekunden efter slog det mig att jag fortfarande har klädkammaren kvar. Därinne finns alla ytterplagg, skor och sommarkläder. Hurra, det är minst en heldags arbete som väntar. Och när jag är klar där kan jag sysselsätta mig med barnens garderob. Fy fasen, den dagen jag blir klar tänker jag printa ut ett diplom med massor av guldstjärnor och sätta upp på väggen. 

Jag svepte ett par kaffe och fortsatte rensandet genom att gå loss på skräplådan i köket. Alla har väl en skräplåda? Vår var sprängfull och jag fyllde snabbt en hel soppåse med skräp. Funderar på att sätta lås på lådan så att ingen annan än jag kan kasta ner grejer där i fortsättningen. Jag hittade b.la. två år gamla läxpapper och rabattkuponger. Så nu vet vi alla att lådan inte rensats sedan 2012. Jag hade planerat att städa kylen också (kan vara spännande att se datummärkningen på tacosåserna längst in) MEN JAG SKET FULLSTÄNDIGT I DET. Jag orkar inte lyfta armarna. Min man kan gärna få mata mig ikväll eftersom jag varken kommer att orka hålla i gaffeln eller hitta till munnen.  

Förresten, det är min matlagningsdag idag. Man kan säga att det är tur att jag kastade alla reklamblad för hempizza. 

9 kommentarer:

 1. Kul! Berätta gärna hur det går i fortsättningen. Jag har rensat så in i h-skotta men jag måste säga att det verkar aldrig ta slut. Otroligt mycket har gått iväg pga nytt minde förrådsutrymme men nya grejer kommer ju in. Via min man (som fyndar på loppisar och i eh grovsoprum) och släkt och vänner som kommer med presenter. Numera ger jag bort presenter jag inte älskar till någon som de passar bättre/behöver/vill ha. Men det är ju synnerligen svårt att göra sig av med barnens grejer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag uppdaterar gärna hur rensandet fortskrider. Problemet är att det aldrig tar slut, det är en evig kamp. Tack och lov kan jag i alla fall påverka vad JAG släpar in eller kastar ut.

   Familjen försöker jag hjärntvätta lite i taget så att det inte kommer som en chock för dem. När barnen var mindre ställde vi ner några lådor fyllda med leksaker i källaren och de frågade inte efter dem en enda gång. Så mycket saknade de grejerna...

   Och du, håll din man borta från grovsoprummet! *Rys*

   Radera
 2. Ja, det är lite lustigt hur vi håller jämna steg.
  Jag håller också på att rensa ut.
  Fast just garderoben går i sakta mak - jag har nämligen satt köpstopp och håller nu på att slita ut kläder istället. Så en del är undanställt och jag plockar fram vartefter plaggen gjort sitt.
  Vid rensning är det så skönt när sakerna väl lämnat hemmet!
  Men ibland undrar jag om jag verkligen kommer få den där ordningen jag drömmer om...
  ...nåja, det blir ju i alla fall bättre vid varje utrensnings-ryck!!
  God fortsättning med ditt projekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Great minds think alike :)

   Jag har ju också köpstopp och det är ingenting som kommer IN i garderoben, istället ska mycket UT. Vilket måste vara den märkligaste sidoeffekten av sparsamhet, denna längtan efter att få bort grejer trots att man inte tänker köpa något nytt?

   Jag har siktet inställt på fullständig ordning och tänker inte ge mig innan jag nått dit, är övertygad om att det går bara man vill och orkar rensa sig genom prylsamlingarna. Det kommer att ta tid men jag tänker ta små steg i taget. Vi får peppa varandra!

   Radera
  2. Ja, man får vara bestämd och som du säger, ta en bit i taget och låta det ta tid!
   Sen tror jag att det kommer märkas stor skillnad när man haft köpstopp ett år!!!
   Allt blir ju mer hanterbart när det inte kommer in nytt hela tiden!
   Ja, peppa varandra är bra! :-)

   Radera
 3. Skrattade när jag läste. Du kan verkligen skriva humoristiskt. Tänkte att din blogg lika gärna skulle kunna vara ett pratradioprogram. Det skulle sannerligen vara ren underhållning som man dessutom skulle bli påverkad och inspirerad av! :)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fina ord! Jag får väl satsa på den där videobloggen jag skrev om i dagens inlägg... Det verkar generera mer pengar än pratradio ;)

   Radera
 4. Vi har sysslat med samma sak idag! Eller egentligen bara barnens kläder vilket är värre än våra egna egentligen. Kändes som ett evighetsprojekt och i slutändan fick vi ändå flera kassar med växa-/ärvakläder kvar. Nu när de är små känns det dessutom som att de växer ur sina kläder en gång i månaden så man hinner knappt lägga in dem i garderoben innan de är urvuxna. Så är det regnkläder, skalbyxor, vinteroveraller, alla olika sorters vantar i en evig karusell känns det som. För att inte tala om alla dessa skor. Ser fram emot sommaren när hallgolvet inte längre täcks av mössor och koftor. Tids nog är det dags att ta tag i våra kläder också (igen känns det som). Har hittat några bra rensningstips som vi tänkte skriva om snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Ser mycket fram emot era rensningstips och känner redan på mig att de kommer att vara till stor hjälp.

   Däremot tycker jag faktiskt att det på sätt och vis är lättare att rensa barnens garderob än min egen. Av den enkla anledningen att det inte finns några tveksamheter kring vad som ska bort. Urvuxna kläder, slitna, trasiga eller fläckar = hejdå. Lite mer tidskrävande eftersom barn har så mycket kläder men ändå, mycket enklare. Att rensa bort egna kläder ger upphov till mer beslutsamhetsångest. Jag är för mesig.

   Radera