lördag 25 november 2017

Man ska inte sälja skinnet innan björnen är skjuten

Nu kan ingen längre förneka att bostadsmarknaden kylts ned och det ordentligt.
Min goda vän Inredaren har 4-5 objekt i veckan liggandes på Hemnet och hon har nära samarbete med ett flertal mäklare, privatpersoner och företag som förser henne med jobb. Hon har en bra inblick så det blir en del prat om bostadsmarknaden och ibland får jag nästan dagliga uppdateringar. 

Hennes generella uppfattning är att det är värre än vad gemene man tror. Det är många objekt som inte blir sålda utan får plockas bort för att sedan läggas upp igen. Det tar tid och allt fler säljare tvingas sälja under utgångspris. Det handlar även om spekulanter som får kalla fötter och drar sig ur i sista sekund, ibland så sent som dagen för kontraktskrivning vilket innebär tvära kast för säljaren som andats ut och slappnat av i tron att affären var i hamn. Och istället får man börja om från början igen, med nya visningar och hopp om spekulanter. Det här har ni säkert redan hört och läst, men för mig blir det en mer personlig rapportering än den media gör.

För mig har det alltid känts mer en lånebubbla än en bostadsbubbla, om ni förstår hur jag menar. Även om det ena hör ihop med det andra. Men någonting har skavt en lång tid när folk passat på att höja sin levnadsstandard genom att utnyttja det nuvarande låga ränteläget för att baka in extravaganta renoveringar, bilköp och resor i bolånen. Många vi känner har skaffat sig ett lite för dyrt boende i förhållande till inkomsten. Som om ränteläget skulle vara för evigt. Dessutom pratar många fortfarande om att byta upp sig, göra vinst och köpa dyrare. Det är inte intressant att försöka minska sin skuldsättning utan inställningen är snarare att lån ska vara gratis. 

En annan sak är att grannen värderade sin lägenhet (identisk med vår och likvärdig standard) förra veckan. Hon blev snopen när det blev en mycket låg värdering, jämfört med tidigare värderingar. Hon hade hittat ett radhus med sänkt utgångspris och var intresserad av att kunna göra ett klipp. Personligen hade jag räknat med prisfall på min egen bostad när ett radhus i attraktivt område i samma kommun drabbas av en kraftig prisnedgång. Men jag tror att det för många kan vara psykologiskt svårt att acceptera en värdeminskning på den egna bostaden. Det är en så uppblåst förväntansbild, jag vet många som pratat om pengarna ("vinsten") i sina bostäder som om det vore en faktiskt summa som redan finns på bankkontot. De senaste årens uppgång har gjort att folk pratar om teoretiska framtida bostadsvinster som om det vore ett bestående innestående kapital. Klart att det blir en rejäl kalldusch för dem när de inser att de räknat med pengar som inte finns. Bubbla eller inte, bopriserna faller. 

Utöver alla de bostäder som redan byggs har min kommun har färdiga byggplaner för tusentals och åter tusentals lägenheter som ska bilda nya attraktiva stadsdelar. Mestadels dyra och lyxiga nyproduktioner. Jag misstänker att merparten av dessa inte kommer kunna säljas och jag undrar vad som ska hända med alla dessa nya bostadsområden...

I övrigt är jag faktiskt enbart positiv, jag anser att bostadspriserna behövde korrigeras och att man måste ställa krav på låntagare. Det har tjatats om en bostadsbubbla i snart 15 års tid men hittills har ingen lyssnat. Undrar om det här kommer att bli dramatiskt eller om det bara är en tillfällig svacka? 


15 kommentarer:

  1. Så sant! minns i början av nittiotalet, när folk fick sälja sina dyrt köpta hem för en spottstyver. Det kändes som allt vände över en natt. Stor arbetslöshet och stora lån ledde till ekonomisk bankrutt för många. Välutbildade akademiker sökte jobb som köksbiträden på min arbetsplats. Eftersom det var dåligt med jobb, så fick folk gå starta eget kurser i AFs regi. Vilket resulterade i att folk blev egna företagare, som inte så sällan gick i konkurs.
    Många fick söka skuldsanering, tror att det finns de som inte har återhämtat sig än i denna dag. Det var rent bedrövligt.
    Vi trodde eller tänkte inte ens på att det skulle kunna ske en så drastisk nedgång, men det gjorde det, med besked. elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är märkligt att människor glömmer så lätt, att vi inte lär oss av historien. JAG minns den stora finanskrisen under 90-talet även om jag inte hade ekonomiskt ansvar själv då och därmed inte personligen kände av den.

      Folk vaggas in i en falsk trygghet och tror att det här ska vara för evigt, alla skulle göra bostadskarriär och bli rika på att bo. (Bostadskarriär - vad är det ens för ord?!)

      Jag tror att vi inom snar framtid kommer att få en kraftig ekonomisk depression i Sverige som slår hårt mot hela samhället. Det handlar inte längre bara om en bostads- och finanskris utan även om hårt pressade kommuner och landsting. Det stora flyktingmottagandet, en arbetslöshet som håller sig på rekordnivåer och pengabrist ÖVERALLT. Välfärden har sakta men säkert monterats ner och en rejäl bostadskrasch på det skulle försätta många i en helt ny slags utsatthet som vi inte upplevt tidigare. Vi har idag en högre levnadsstandard än någonsin ("alla" ska ha nyrenoverade lyxkök, senaste mobilen och åka på flera utlandsresor om året) så fallet blir hårt.

      Radera
  2. En bostad är ju inte värd mer än vad marknaden tycker. Och en mäklarvärdering är ju bara en kvalificerad gissning. Jag tycker det är helt otroligt att folk vågar lita så mycket på en sån värdering att de vågar belåna den för rent skräp som resor, prylar, bilar etc. Helt livsfarligt om du frågar mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Vi har vänner som med jämna mellanrum skaffar ny värdering för att kunna låna upp ytterligare på huset för att kunna renovera. Inte mycket fluff kvar sen. Gäller att hålla igång karriärviljan då.

      Radera
    2. Jag tror att minst 60% av de jag känner har bakat in lån till antingen renoveringar eller bil i sina bolån. Det känns mer som regel än undantag sedan räntorna sjönk till historiskt låga nivåer. I en del fall har renoveringarna ändå hållits på rimliga nivåer och varit väl motiverade, medan andra blivit fartblinda och passerat gränsen för vad som blir lönsamt om de tvingas sälja när priserna sjunkit.

      Radera
  3. För att inte tala om mäklarna. Det är som att poletten inte har trillat ned ännu hos alla i branschen. Jag hörde mig för om ett fritidshus för ett tag sedan, fick endast några halvt undermåliga svar på mina frågor och de frågade inte ens om jag ville på visning. Tänkte bara jaja, på återhörande i april så får vi se hur het marknaden är när det nya amorteringskravet har gått igenom. Tror att vi har en stor självsanering i mäklarbranschen framför oss. De som var med på 90-talet minns att det fanns perioder när de inte tjänade pengar. Då kommer agnarna skiljas från vetet och alla KY-lärlingar som har lärt sig några basic tricks kommer se den hårda verkligheten där det inte räcker att lägga ut objekt till fel pris för att sedan ändra med 5-15% och tro att köparna nappar. Ringer och lägger ett skambud lagom till påsk.

    87 - 87 vart har du tagit vägen nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, 87-87 vart har du tagit vägen nu? Klockrent!

      Ja, mäklare blev ju ett trendigt inneyrke med stjärnstatus. Tänk bara när ESNY fick en egen tv-serie "Toppmäklarna". Det kändes mest av allt bara som en välregisserade reklamfilmer och mäklarna framställdes som nutidens yuppisar som försöker få kändisstatus. Jag tror också en välbehövlig upprensning väntar marknaden.

      Lycka till med skambudet!

      Radera
  4. Muntra tongångar här :) Billigare än någonsin att bo är det ju redan (iom låg ränta), men det är väl bra om det blir lite lägre priser på bostäderna också. De som förlorar på det är ju de som vill göra en exit från marknaden eller flytta till mindre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som förlorar är väl främst de som köpt sina bostäder kraftigt överprisade och hamnar i en situation där de tvingas sälja, oavsett anledning (skilsmässa, flytt osv).

      Personligen är jag glad att priserna går ner eftersom upptrissade priser och hysteriska budgivningar inte varit sunda. en här lånefesten måste ta slut någon gång och jag hoppas verkligen att det är vad som händer nu.

      Radera
    2. Nja, de som tvingas sälja behöver ju inte nödvändigtvis förlora. Antagligen skall de ju köpa en ny bostad i samma marknad.

      Problem kan ju dock uppstå om man lånat en stor andel och inte har någon kontantinsats kvar, då kan det ju bli kämpigt att köpa nytt. Men så länge man har det är ju alla vinnare förutom de som downsizear.

      Radera
    3. Tänkte mest på att man kanske får sälja med förlust och då har man givetvis inte heller samma kontantinsats kvar.

      Radera
  5. Hoppas bara att det blir en kraftig inbromsning i prisutvecklingen och inte en kollaps. Det blir många som faller högt och hårt då. Är personligen mer än trött på mäklare. Hjälpte en vän i veckan som ska sälja sin BR...ringde runt till stans mäklare och försökte få en ungefärlig prisbild av en eventuell försäljning- innan några av dem eventuellt skulle få komma o kika på lägenheten. Ingen orkar/har tid att ta emot många olika mäklare i hemmet. Det var lögn i helsicke att få ett pris...eller ett ungeförligt pris..de pratade o slingrade sig och pratade kringtjänster..allt för att få komma o titta på plats....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur mäklare jobbar när det gäller värderingar, men de borde ju rimligen kunna utgå från listor liknande de bankerna använder sig av? De har en bild av marknadsvärdet oavsett skick på bostaden, baserat på område och storlek. Att man sedan oftast får ut mer vid en försäljning pga materialval, standard osv som inte banken kunnat värdera blir som en ren bonus.

      Radera
  6. Snålcoachen: Jag menade att jag ville ha en prisbild över deras arvode, uttryckte mig fel, vi ville veta hur många % eller eventuellt fast arvode de ville ha för att kunna göra en jämförelse och först därefter välja ut ett par mäklare som kunde komma och göra en bedömning på utgångspris. Men de slingrade sig och pratade "lulllull" priser, styling och liknande. De vill se bostaden och räkna på vad de kan tjäna på försäljningen och hur mycket tid de behöver lägga ner, det framgick mellan raderna. 3.5 % blev det lägsta priset vi fick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aaah, my bad!! Jag missförstod dig totalt. Ja, det är ju ännu värre om de inte vill vara öppna med vad de tar i arvode. Blir lite svårare att jämföra priser då...

      Radera