torsdag 28 september 2017

Vad ger man en miljonär?

Tja, det beror ju på vem miljonären är. Jag är miljonär och mig kan man ge storpack tvättmedel och jag blir tårögd av lycka. Men genomsnittsmiljonären upplever det förmodligen lite udda att öppna en presentask och hitta Grumme tvättmedel för ett halvår framöver. Egentligen menar jag inte miljonär i ordets rätta bemärkelse heller, snarare höginkomsttagare med fler saker hemma än vad det finns plats för. Presenter till folk med mycket pengar helt enkelt. Eller när man själv vill lägga lite pengar men ändå framstå som en skön typ.

Varje umgänge har sin presentkultur och privata koder i relationen avgör hur den utformas. Som ett exempel har jag och Inredaren outtalade regler kring presenter. Vi kommer tomhänta eftersom vi äter hos varandra på så regelbunden basis att det skulle bli jobbigt att behöva ordna en vinflaska eller blomma varenda gång. Det skulle också bli svårt att veta var vi skulle dra gränsen. Hur blir det med helgluncher? En enkel eftermiddagsfika? Vi har alltså valt att istället strunta i det. Och har jag med mig en kaka betyder det inte att hon måste ha med sig något nästa gång hon kommer till mig. Födelsedagspresenter och liknande ger vi om det förekommer en bjudning, inte annars. Fyller jag år och bjuder över dem = present. Fyller jag år men har ingen bjudning = ingen present. Relationen är väldigt kravlös och generositeten finns där ändå och gör sig synlig på en mängd andra sätt, både genom spontana gåvor och det faktum att vi regelbundet äter hos varandra. 

Givetvis är det utformat utifrån en nära vardagskontakt och utgår från att samma regler gäller för båda. Däremot vore det otänkbart att dyka upp tomhänt hos någon annan som bjuder på middag. Förra helgen var vi bjudna på fest hos en familj som slår ihop tre födelsedagar som infaller tätt i höstkalendern. Ett smart sätt att kunna fira men slippa ha flera kalas på rad. Samtidigt ska man som gäst alltså ha med sig presenter till tre personer, vilket blir lite av en utmaning. Jag är känd som petig och ger bara bort sådant jag verkligen tycker är bra och dessutom kommer till användning. Jag minns när en kompis sade att det är omöjligt att hitta en present (till vuxen) under 300 kr. Skulle man gå efter den teorin skulle det alltså kosta oss runt 900 kr att gå på den här tillställningen. Den här familjen har allt de behöver (och vill ha) och mer därtill. De har för mycket av allt och borde som de flesta andra rensa istället för att bygga på sina prylberg. 

När de bjudit oss på middag har vi kommit med en burk hemgjord marmelad eller Lemon curd. Det är så långt jag brukar sträcka mig när det gäller att ge något till välbeställda prylsamlare. Om ni tänker er någon random grej som normala människor inte brukar ha och som man är i behov av kanske tre gånger under en livstid - då har den här familjen minst två sådana som står och samlar damm någonstans. Varenda udda kökspryl har de också, på nivån timjanskrapa (om en sådan nu skulle existera). Detta nämner jag för att ni ska förstå läget. Min mamma är likadan. Köper fiffiga saker man aldrig hört talas om, vilket i sig är anmärkningsvärt med tanke på att hon håller hårt i plånboken.

Men nog om det och tillbaka till helgens presentutmaning: födelsedagspresenter x 3 och snällt mot plånboken för den sjukskrivne. Som tur är har jag mina små tips och tricks. Jag gick helt enkelt till det ställe jag brukar besöka när jag behöver finfina gåvor för liten peng. Det är en restaurang, saluhall och matbutik som har suveräna presenthyllor. Samma smultronställe jag gick till när vi var bjudna på nyårsfest hos några grannar och för endast hundralappen lyckades jag köpa en present som fick mycket uppmärksamhet och lovord för att den var så "på pricken" till värdinnan. 

De har så mycket snygga förpackningar och det är lätt att hitta riktigt roliga presenter. Jag köpte vitt te från Clipper, chokladtryfflar till de vuxna och roliga chokladkakor till tonåringen. Kostnad för tre presenter: 178 kr. Sedan sitter man nöjt och myser när andra gäster nyfiket pillar på tekartongen och säger - Åh, vilken fin ask! Vitt te? Vad spännande! Var kan man köpa den?  

En annan av mina nära väninnor är hon med soffbordet för 32.000 kr och där jag tror miljonerna förökar sig som fiskar. Tala om presentångest! Vad ger man en sådan? Hon som inte vill ha in någonting som inte är noga utvalt och handplockat. Och innan man har åsikter om det vill jag upplysa att jag är likadan. Inte för att jag är lika kräsen rent prismässigt utan för att jag försöker leva minimalistiskt och rensa ut allt jag inte behöver. Därför blir jag gladare för te och engelska kakor än för något som bara ligger och skräpar någonstans. Lyxiga pumptvålar, doftljus, fina servetter eller roliga kryddor i snygga burkar är presenter som ligger högt upp på min önskelista. Om jag kunde välja vad folk skulle ge mig alltså. Under hundralappen, men så roligt att få. 

Vill man trots allt ge onödiga pryttlar kan jag rekommendera blomsnittare, slevhållare, ljusvässare (anpassar stearinljuset till ljusstaken) eller citrontratt. Även dessa saker ligger under hundralappen. 

 Har ni några suveräna presenttips så dela för guds skull med er i kommentarsfältet. Så slipper både jag och mina läsare stå på Bolaget och köpa ännu en förutsägbar flaska rödtjut nästa gång vi ska bort på middag. 

Avslutningsvis, nästa gång mamma ska få en present blir det en disktrasa från Växbo lin.
Chokladtryfflarna, så mycket roligare än en Aladdinask!


En av de fina teförpackningarna



Presenttips! Finns det coolare chokladkakor?











44 kommentarer:

  1. Handgjort å hemlagat går ju inte att sätta en proslapp på, där är det omtanke och tid som ör parametrarna. Alla jag känner blir väldigt glada för sånt.

    Om det är flera syskon eller en familj som gör saker ihop är spel himla bra grejer. Allt från klassiska sällskapsspel till utomhusgrejer som kubb etc tycker jag är bra. Å upplevelser :) , helt suveränt att ge många samtidigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att få hemgjorda presenter är bland det bästa som finns men i det här fallet kände jag att vi redan kört det konceptet flera gånger och jag ville separera gåbortpresent från födelsedagspresent. Att ge bort t.ex en fin burk Lemon curd eller hemgjord senap är jättetrevligt men vill inte heller fastna i det förutsägbara "de som alltid kommer med en glasburk..."

      Spel är ett supertips, vi gav bort mycket sällskapsspel förr om åren. Bland annat Monopol city och Vuxenpoäng (som vi gett till flera av våra vänner). Tyvärr är de ganska dyra och det förutsätter att mottagaren gillar sällskapsspel. Samma sak med upplevelser, kul både att ge och få men sååå dyrt!! Men jag håller med om att det är roligt med presenter som sysselsätter mottagaren. Vi köper ofta pussel eller fina målarböcker (med pennor eller kritor) när barnens kusiner fyller år.

      Radera
    2. Jag kom på en grej till... Häromking finns det många äppelproducenter (jag bor i södra Halland)och jag har både fått och gett bort nypressad äppelmust i "bag in box" . Ljuvligt goda, prisvärda och användbara dvs inget som måste förvaras sen.

      Radera
    3. Men aaahhh, kan någon bara ge mig must! Så härligt med nypressad must! Så svenskt, så höstligt och så genuint!

      Radera
  2. Jag brukar köpa en stor burk med rosa Himalaya-salt i bitar, finns att hitta i invandrar-affärer för en femti-lapp (till skillnad från i tjusiga mat-affärer där de finns till betydligt dyrare prislapp).
    Fyller upp en liten cellofan-påse från Panduro och försluter med stilrent klistermärke.
    Ser väldigt proffsigt och exklusivt ut och burken räcker till cirka tre påsar.

    //Pekfingret

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vilken smart idé! Har googlat det rosa saltet och det är ju superfint! JAG vill ha rosa salt :)

      Råkade också halka in på att det finns saltstenar (s.k rivsalt) vilket också var en kul grej. Förutom rosa fanns blått, svart och brunt salt som passar till olika maträtter.

      Radera
  3. För egen del både gillar jag att ge och att få vin. Roligt att leta och samtidigt som man lär sig lite mer om goda viner när man letar :-). Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag uppskattar också vin och för oss är det en klassiker att köpa småflaskor till de äldre ensamstående damerna i släkten :)

      Men alla dricker inte vin och ibland vill man bara komma ifrån det förutsägbara. Precis som jag inte alltid vill räcka fram en burk hemgjord marmelad även om det nu är en jättebra present som uppskattas av alla.

      Radera
  4. Det här kommentarsfältet kan nog vara värt att lägga under favoriter, kan tänka mig det kommer in mycket bra här!
    Eftersom jag älskar att pyssla brukar jag ge bort sådant jag gör själv till de det går. Virka små figurer till barn, tofflor till vuxna eller filt vid exempelvis dop. Bakat små godbitar man kan lägga i cellofanpåsar och till extra omtyckta personer brukar jag stå för tårtan som jag gör själv istället för att köpa något. Jag tänkte utöka repertoaren med att göra egna blomsterarrangemang, har ju fått många krukor och liknande vid olika sammanhang som lätt går att återvinna, så nu satsar jag på att odla upp lite olika växter som går bra att dela och stoppa i såna. Så har man för några tior ett arrangemang som kostar betydligt mer i blomsterhandeln.
    Svårast tycker jag är att hitta något till män, vare sig de har allt eller inte.. De blir sällan överlyckliga över vare sig doftljus eller speciella tvålar. Till pappa (som dessutom bor i husvagn) köpte jag ett år en full matkasse med sånt som står sig. Knäckebröd, största burken smörgåsgurka etc, sånt jag vet han gillar. Det var nog det mest uppskattade han fått.

    Sen har jag också en samling med saker som jag själv får som jag inte kommer att använda men som går bra att ge bort. Dricker exempelvis inte vin, så får jag en flaska sparar jag den till andra tillfällen. Är också domare då man kan få med sig lite av det ena och det andra som ibland passar att ta med sig när man går bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla ni kreativa personer! Avskyr er som kan sy, sticka, virka och knyppla ;)
      Ni har så lätt när det kommer till presenter! En kompis mamma är riktigt duktig på att sticka och gör de mest fantastiska barnmössor, gosiga halsdukar, plädar och tjocka sockor. Dessutom trendiga saker i aktuella färger så det är verkligen så mycket roligare än det som finns i butik. Inte för att det är fel om det ser hemskickat ut, det har naturligtvis också sin charm men det är imponerande när folk är så duktiga på hantverk.

      En annan sak som slog mig är att det är så lätt att fastna i det man brukar göra. Egentligen borde jag testa att göra allt från fröknäcke och italienska mandelskorpor (biscotti) till fruktbröd för att variera mig mer. Jag tror att det för många handlar om stress och tidsbrist, man blir bortbjuden på middag och kommer i sista minuten på att man måste köpa något också. Då är det inte läge för folk att börja googla recept och fundera på vad de ska baka. Och det här är naturligtivs anledningen till att bensinmackarna säljer så mycket chokladaskar och blommor...

      Håller med dig om presenter till män.
      Jag brukade gå till butiken Presstopp och välja ut ett par tidningar till min pappa och slå in dem i ett paket tillsammans med några godsaker han gillade. Presstopp var en guldgruva när det gällde tidningar och så många man aldrig sett eller hört talas om tidigare. Det är nog inte en lika stor grej nu när alla har tillgång till Internet men då var det häpnadsväckande. När det gäller matkassar kan jag tycka den verkligen bör anpassas efter den som ska få den. Som i vårt fall, när jag skrev om högavlönade människor som lever mitt i en stor konsumtionscirkus...de skulle ju verkligen höja förvånat på ögonbrynen om jag räckte över en kasse innehållandes saker som Wasaknäcke och Felix smörgåsgurka. Medan det för din pappa var raka motsatsen - en perfekt present.
      Om folk var mer insatta i hur jag valt att leva hade de kunnat komma med mönstrat Lambi hushållspapper istället för en flaska vin men det är ju inte riktigt socialt accepterat...

      Radera
  5. Jag är en vän av egentillverkade saker, försöka använda det man har. Vi har alltid ljusstöpning med vänner på hös ten, blir många fina ljus att ge bort. Jag stickar disktrasor och gästhanddukar av bomullsgarn eller lingarn. Hittar billigt garn på loppis. Plockar bär och svamp på hösten, en burk sylt eller torkad svamp perfekt present till de som inte hittar själv eller inte kommer ut i skogen. Egentillverkade leksaker till barn och barnbarn i bekantskapskretsen. Listan kan bli lång det är bara fantasin som sätter gränser. /EJA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handstöpta ljus, vilken dröm!
      Jag förstår vad du menar och jag håller med i sak, det är bara fantasin som sätter gränser. Men det är inte riktigt så det blir för de flesta. Alla är inte händiga och påhittiga och som jag skrev till Linn ovan handlar det mycket om planering och att börja i god tid. Många orkar inte eftersom de jobbar mycket och inte hinner med. Även om det handlar om prioritering kan det bli tufft att klämma in när vardagen rullar på. Eller som i det här fallet, när tillställningen var av sådant slag att det inte kändes rätt att komma med något hemlagat.

      Ibland behövs det helt enkelt en köp-present även om många förmodligen klarar sig undan det just med hjälp av så fina saker som handstöpta ljus. Men om man nu "måste" köpa något så är det roligt att tipsa varandra även om saker under hundralappen som ändå överraskar.

      Radera
    2. När jag har möjlighet så brukar jag besöka en Fairtradebutik i närmaste stad. Där kan man köpa genuina matvaror och saker, behöver inte kosta jättemycket utan mycket kostar under hundralappen. Fairtrade kaffe, kryddor, choklad och fint förpackat är det också. /EJA

      Radera
    3. Eller hur EJA! När man väl upptäckt vilka fina presenter man kan hitta i dessa mathyllor så är det ny värld som öppnar sig. Till vardags har folk fullt upp med att hinna handla på sin vanliga Ica, Coop, Willys eller liknande så det blir oftast något helt nytt för dem.

      Radera
  6. Jag med fem barn och tre barnbarn har ett presentskåp: saker jag hittar, får, köper på loppis, fyndar etc. Upp i skåpet och så river jag runt där en stund när någon fyller år. Vid jul = total tömning och nästan alla får en klapp eller två. Jag vet att jag ska få en fin bok i morgon och den vet jag precis vem som skall få i julklapp. Fiffigt, inte sant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är fiffigt. Är imponerad av folk som har presentskåp eftersom jag inte riktigt får till det.

      Det kan ju bli helt fel om jag t ex köper en bok på bokrean och ger bort den i julklapp tre månader senare. Risken finns att mottagaren redan har läst den boken och gärna tar kvittot för att byta... då känns det jättedumt att man köpte den så långt i förväg att det saknas bytesrätt.

      Dessutom ger jag sällan bort saker som jag själv fått i present. Skulle kännas dumt om det råkade komma fram till den som köpte saken till mig från första början. Undantag böcker men jag ger inte bort lästa böcker i present utan mer som oinslagen "spontangåva" där det framkommer att jag själv läst boken men vill att mottagaren också ska få njuta av den.

      Radera
  7. Åh har du lust och berätta var man kan köpa dessa presenter? Letar efter något att ge till en som har allt. Det går bra att mejla var stället heter :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte hemligt på något sätt men ibland låter jag bli att skriva ut var jag köpt saker ifall någon skulle få för sig att jag gör smygreklam (vilket jag aldrig skulle göra). Te och tryfflar är köpta på Urban Deli. Finns säkert att beställa på nätet också om du inte bor i Stockholm. Choc stars chokladen går att beställa på nätet, bland annat på koketsfavoriter.se

      Radera
    2. Köpte teet från Clipper för att testa, asså gud så god den är!!! Hade blivit överlycklig om jag hade fått det i present. Tack för tipset, min vän lär nog uppskatta detta med :)

      Radera
    3. Åh vad kul! Blir så glad när tips kommer till användning (både för egen del och för att hjälpa andra). Har inte testat teet själv men kul att det smakade bra eftersom jag köpte det bara på grund av förpackningen :)

      Radera
  8. Brukar krydda svart te så att det blir Chaite, lite extra svartpeppar så blir det sting på tedrickandet. Annars en korg med hemodlat och lite köpt går alltid hem. Men det är klart umgås sällan med rikt folk. Fast under ett par års tid råkade en fru till en väldigt känd finansman(miljardär) ringa fel till mig ett antal gånger, en sympatisk människa. Hon tyckte att vi skulle träffas. Jag fegade ur med min i jämförelse skrala ekonomi. Hon på ett gods, jag i en liten etta. Jag fick en väldig huvudbry, vad skulle vi kunna göra tillsammans med så skilda liv och olika världar. Men vem vet hon kanske skulle ha nöjt sig med en promenad och en pratstund över en kopp kaffe i all enkelhet. Och vad ger man till någon som kan köpa allt...Några kilo hemodlad potatis eller lite egenkryddat Chaite, kanske.ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbar historia med finansmannen fru! Tänk vad ett par felringningar kan leda till och jag kan tycka det var synd att du fegade ur. Alltid intressant att vidga sina vyer och träffa människor som befinner sig i en annan livssituation än den man själv är i. Tänk vilka intressanta promenader och kaffestunder det hade kunnat bli!

      Min erfarenhet av framgångsrika och välbärgade människor är att de själva bryr sig minst om andras (skrala) ekonomi och att det alltid är de med mycket mindre pengar som blir obekväma och vill göra en stor sak av det hela. Jag har alltid haft en fot i det övre samhällsskiktet (eller åtminstone ett par tår ;)) så jag har hyfsat god inblick i dessa skilda världar och kan intyga att alla är trots allt bara människor med allt vad det innebär.

      Bra tips med egenkryddat chaite! Skulle vara kul att testa men får nog googla mig fram för att veta hur jag ska göra. Vågar inte bara gå loss med pepparkvarnen.

      Radera
  9. Jag har inspirerats av mammas väninna som hade ett presentskåp, en hylla med sådant som hon köpt på resor och sedan gav bort till födelsedag, jul eller vid bjudningar. Ett sätt att rättfärdiga sina inköp om man vill köpa något... Oftast köper jag med en person i åtanke när jag ser något kul. T ex så köpte jag en rolig lampa på en rea för ett tag sedan, den ska bli en julklapp. På det här sättet så kan man hitta fina presenter som inte blir så dyra i inköp som de verkar. Det går ju att hitta "allmänna presenter" också, som passar till t ex middagsbjudningar vid reor. Sen behöver man ju givetvis inte lägga upp några större lager, men jag brukar hålla ögonen öppna för "fynd". Ett bra tips är också att köpa cellofanpåsar/cellofanplast att ha hemma. Det gör de flesta presenter lite roligare! Jag tillhör inte händiga, så jag väljer smart shopping och det har funkat i bortåt 20 år. /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är vi där igen, vid de här presentskåpen som alltid dyker upp som tips. Det låter så himla bra men jag får för mig att det inte alltid fungerar. Jag har ibland köpt barnpussel, leksaker och doftljus när det varit superrea eftersom det är hyfsat säkra kort och jag har flera olika personer att välja mellan när det är dags att ge bort grejerna. Men risken finns alltid att någon vill byta eller det är något fel på en produkt och då är det inte så bra om det saknas kvitto eller att bytesrätten gått ut för ett år sedan...

      För övrigt håller jag med dig, jag som inte alls är händig är däremot duktig på att göra fina eller roliga paket så jag brukar lägga lite extra tid på inslagningen. Använder nästan alltid vackra sidenband istället för vanliga presentsnören osv.

      Radera
  10. En eller ett par flaskor annorlunda öl, fin cider eller en halvflaska dessertvin är också trevliga alternativ till vinflaskan. Kring jul finns det numera många sorters glögg också. Godis, te, choklad, kaffe (hela bönor om mottagaren har kaffekvarn), lyxig tvål går väl hem hos de flesta? Och hemlagad sylt, marmelad eller chutney brukar uppskattas av dem som inte lagar sånt själv, även om man fått det förut. En mjuk kaka pudrad med florsocker och inslagen i cellofan är tjusigt, eller hembakade småkakor i en liten burk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flera riktigt bra förslag som verkligen underlättar när man står där och inte vet vad man ska ge.

      Dessertvin är ju faktiskt mycket roligare än en vanlig flarra rödtjut. Det hände att jag gav bort en flaska likör också (men det blir svårare den här gången när jag tänkte hålla tipsen under hundralappen).

      Jag är nog lite periodare när det kommer till presenter. Snöar in på en grej och kör den "laget runt" och sedan känner jag att jag behöver förnya mig. Det är därför jag inte kan fortsätta med hemgjord Lemon curd till alla i all oändlighet...

      Radera
    2. När min sambo fyllde år i somras fick han (av mig) en flaska prosecco med ”presentkort” på utflykter i närområdet. På de olika utflykterna kommer jag att bjuda på lunch/våffelbuffé/frukost/kakbuffé. Av barnen (1,5 och 4,5) fick han lakrits och kaffebönor. Jag tycker det är fånigt när små barn ”ger” svindyra presenter som de omöjligt kan ha köpt eller valt själva.

      Radera
  11. Hemgjorda grejer visar alltid engagemang. Samma sak med sånt man vet att de behöver eller vill ha, för att man har brytt sig om att vara lyhörd. För ju rikare mottagaren är desto mer är det tanken som räknas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så jag tänker också. Det är stor skillnad mellan den som har ett överflöd av pengar (och konsumerar därefter, dvs har allt och kan köpa allt) och den som har en vanlig arbetarlön och måste prioritera varje krona.

      Radera
    2. Fast Omtanken är ju lika viktig oavsett mottagarens (eller givarens) ekonomi...

      Oengagerade opersonliga presenter kan jag helt vara utan.

      Radera
    3. Håller helt med dig men menade mer att den med mindre pengar kan vara i större behov av/inte ha möjlighet att kosta på sig "onödiga saker" på samma sätt som den med mer pengar. Vet en ensamstående mamma som under många år aldrig kunde kosta på sig något (tex parfym, smink från finare märken, nöjen eller äta/fika ute) och där presenter betydde något utöver omtanken. Dvs lite guldkant på tillvaron.

      Radera
    4. jo :) fast där är det ju verkligen genomtänkt och omtanke i massor, precis som jag menade.


      Att få en chokladask inhandlad i hast från har jag råkat ut för ett par gånger... å alla i min omgivning borde efter alla år som jag inte ätit någon form av godis etc ha koll på den biten, sånt är jag hellre utan...

      Radera
    5. Ja det blir ju lite mer lyckat om man tar reda på huruvida någon äter godis, är vegan eller nykterist innan man köper choklad, animaliska produkter eller alkohol...

      Men om folk nu äter godis så kan jag personligen tycka att det är roligare med lite mer fantasifulla alternativ än de där vanliga Merci-Aladdin-Noblesseaskarna.

      Radera
  12. Sånt som jag har givit bort i present som inte har kostat skjortan:

    - små kylskåpsmagneter från Designtorget med tänkvärda budskap som "Jesus is coming. Look busy!" och "I would give my left arm to play in Def Leppard" (till maken)

    - en loppisfyndad picknick-korg (20 kr) kompletterad med fyra blommiga porslinstallrikar à 5 kr och silverbestick (4 gafflar, 4 knivar) för 15 kr (till syrran)

    - en "Första hjälpen-väska" (tom doktorsväska för barn, 5 kr på loppis)fylld med en chokladkaka, ett prinsessdiadem, ett doftljus, ett halsband, en cd, ett trollspö och en begagnad pocketbok (allt från loppis förutom chokladkakan och doftljuset ) (till bästa väninnan)

    - en hemgjord fotobok med titeln "När pappa var liten", 10 sidor med foton och tillförande korta texter (till bonussonens dotter på 3-årsdagen)

    - sticklingar, tomatplantor, chiliplantor

    - hemgjord sylt och marmelad

    - filmtajm-kit bestående av dvd.film, en påse chips och en läskburk (till tonåriga systersöner)

    - "presentkort" på biobesök med romantisk komedi och ett efterföljande glas bubbel med tilltugg i hemmiljö (till väninnan, 50 år)

    - presentkort på en dag med Paris-tema i hemmet: brunch med croissanter, franska ostar och café au lait, fransk film (dvd) med Belmondo, eftermiddagsdrink (Mimosa) och Piaf, Brel, Barbara och Becaud på Spotify, middag med Boeuf Bourgignon och Bordeaux-vin (till väninnan 60 år som höftopererats och inte är så rörlig för tillfället)

    - En Novellix-bok

    - Hemgjort Memory (till mindre barn)

    /Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. *tillhörande , inte tillförande :)

      /Anna

      Radera
    2. Men alltså, kan vi gifta oss?
      Jag vill ha en dag med Paris-tema!! Och hemgjorda fotoböcker och allt annat påhittigt du gett bort. Vilka toppenbra presentförslag!

      Jag vet en gång i min ungdom när jag fick ett vitt kartongark att vika upp som ett stort presentkort. Det var från min bror och hans dåvarande sambo. På utsidan hade de gjort ett bildcollage och inuti hade de fäst olika presentkort, biobiljetter och en massa Rikskuponger. Helt underbar present för en pank student som levde på CSN. Nu hade de lagt ganska mycket pengar på den här presenten men något liknande går ju att göra även för mindre summor.

      Loppisfynd är svåra för oss stockholmare. De loppisar man hittar och som ligger centralt säljer bara fult skräp. Alternativet är hypade second hand-butiker som är klart överprisade. Så den biten har jag gett upp helt. Däremot vet jag att det är skillnad ute på landet där man verkligen kan fynda. Har en kompis som köpt helt otroliga saker på loppisar som inredningsintresserade privatpersoner driver hemma i sina lador och garage på landsbygden. I somras lyckades hon hitta ett stort antal porslinstallrikar i blått och vitt för en spottstyver. Alltså märkesporslin, det som är supertrendigt och som alla vill ha just nu. Hon köper även möbler och andra saker på de här loppisarna och säger själv att det är ljusår från stadspriser. Men det krävs bil - många mil och mycket tid - för att kunna jaga runt efter de bästa fynden.

      Radera
  13. Det händer att jag har gett bort lite råmjölk. Vilket ofta får lite äldre personer att nästan bli tårögda av att få...
    Fast den där kalvadansen eller råmjölkspannkakan är inget jag gillar att äta själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Råmjölk är vad jag skulle kalla en ovanlig present ;)

      Jag har aldrig ätit varken kalvdans eller råmjölkspannkaka så jag vågar inte uttala mig men jag får för mig att kalvdans borde vara ungefär som en panna cotta? Och Panna cotta är ju jättegott! MUMS!

      Radera
    2. Drömmen är för övrigt att bo granne med bönder och jägare. Så fort jag tänker på det vill jag flytta, haha. Tänk när de kommer och knackar på med en korg ägg eller en rådjursfilé. Det vore trevligt.

      Radera
  14. Härliga presenttips allihopa. Nu råkar det vara så att jag rör mig i miljökretsar (är miljövetare) och alla mina vänner är typ likadana så att ge bort något ärvt ses inte som fult utan fint i min vänkrets (Åh vilken fin tröja, vilken second hand butik fann du den i?) brukar det låta. Men i min familj är det lite annorlunda, mina bröder och mamma gillar nytt fräscht och helst lite amerikanskt. Men vi känner varandra så väl så det brukar bli bra (om än dyra) presenter ändå. Roligaste var när min mamma skulle fylla år förra året, och hon sa vid en familjemiddag om vi visste vad vi ville ge henne för annars hade hon en önskelista. Tvärsäkert sa min ena bror en bil (han tjänar väldigt bra med pengar) jag kontrade med dollar då mamma månaden därpå skulle till New York, och min andra bror så en Kånken då hon gett bort sin förra. Hon blev så rörd och sa "men nej, era presenter är ju mycket bättre än vad jag ville ha". Jag brukar även lyssna av mottagaren, om de säger att de önskar sig något så lägger jag det på minnet, nu är det snart min mammas födelsedag nu igen och jag ska ge henne en kudde från IKEA som hon kände att hon inte hade råd med men tyckte var väldigt vacker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Omtänksamt och fint, precis som jag tycker presenter ska vara :)

      Men en bil till mamma spräcker garanterat min "under hundringen-regel" som jag hade i det här inlägget, haha.

      Jag brukar också försöka hålla öron och ögon öppna när det gäller vänner och familj så att jag kan snappa upp när de säger att de saknar något (eller önskar sig något). Bästa känslan är när man hittat något riktigt fiffigt eller när man VET att personer verkligen, verkligen önskar sig just den saken.

      Längtar faktiskt lite efter julen nu när jag tänker på hur kul det kan vara att leta presenter.

      Radera
  15. Jag gillar att få timmar....ex.vis två timmar fönsterputsning. En timme dammsugning ..allra bäst är att få timmar som jag kan ta ut när jag behöver den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiden är betydelsefull och jag håller med om att det ät härligt att både slippa tråkig vardagssyssla OCH samtidigt få tid över till annat.

      I ett större perspektiv kan man ju lätt föreställa sig hur många miljoner människor skulle vara villiga att spendera för att få leva ett fullångt liv och uppleva mer tid här på jorden.

      Radera
  16. Jag gillar att få timmar....ex.vis två timmar fönsterputsning. En timme dammsugning ..allra bäst är att få timmar som jag kan ta ut när jag behöver den.

    SvaraRadera