Jag är så intresserad att det blivit som en hobby. Ena dagen är det Youtubeklipp och nästa dag en tråd på Familjeliv, jag skummar igenom det mesta och har börjat lära känna ekonomiutbudet ganska bra nu. Sett till Twitter verkar det finnas många ekonomiskt sinnade i det här landet och jag måste säga att denna sparsamhet står i bjärt kontrast till min egen umgängeskrets. Det jag däremot efterlyser är goda råd och tips.
Det finns massor av tips för nybörjare, verkligen massor. Det är jättebra tips för den som är ny i gamet och vill lägga om sin livsstil, börja kapa i de onödiga utgifterna. Nivå: ta med matlåda till jobbet och en latte om dagen, så här mycket pengar blir det på en månad. Tyvärr blir det ungefär som att läsa Spanska för nybörjare när man kan samtala obehindrat och hantera komplexa texter. När man är förbi steget att säga "Ursäkta, var ligger tågstationen?" och istället vill upp en nivå till. Komma på nya sparmetoder och bli ännu vassare. Men där finns inte mycket att hitta. Det är tydligen svårt att avancera i sparande om man vill hålla sig inom normala ramar och inom lagens gränser.
Det bästa jag hittat är "portionen under tian". Eller, hehe. Inte jag som hittade den utan blev tipsad av en av mina läsare. Dessvärre anonym så jag kan inte ära dig som du äras bör.
Jag har inte testat några recept än men jag blir sjukt inspirerad att hålla kostnaderna nere och ändå kunna äta hälsosam och bra mat. Finns som blogg men min favorit är Instagramkontot med samma namn. Inspirerande bilder men framför allt ett härligt mustigt kryddat språk som matchar maträtterna perfekt. Texter som "Testa denna sjukt enkla men jävligt goda KOKOS- OCH MOROTSSOPPA" talar rakt till min magsäck i alla fall. Personen bakom kontot lyckas verkligen med konsten att avdramatisera billig och hälsosam mat utan att det blir för pretto och hipster. Jag är lite kräsen när det gäller hälsotrenden, sorry ni hipsterlovers out there. Fortsätt ni, men som ni vet är vi alla olika och det är inte riktigt min grej.
Själv har jag bara två riktigt heta tips för den som vill hålla matkostnaden nere (om man räknar bort vegetariska lågbudgetrecept).
1. Kort datum-hyllan. Aldrig köpa animaliskt protein till ordinarie pris.
2. Servera inte hela köttstycken per portion utan strimla och blanda med annat som tex grönsaker/rotfrukter/pasta.
När vi ändå pratar mat så kan jag ge två exempel. Igår åt vi rejält matiga quesadillas med strimlad kyckling och grönsaker. Kryddstarkt och gott, vi helgtoppade det dessutom med guacamole.
Idag gjorde vi av med resten av kycklingfiléerna (fantasilöst, jag vet) i en bulgursallad med grönsaker, fetaost och en kall sås med mango chutney. Det kanske låter som en trist nationaldagsmiddag (yngsta sonen påpekade att vi borde ätit köttbullar med brunsås och lingonsylt istället och där hade han nog en poäng) men alla vräkte i sig och inte ett enda klagomål från ungarna. Kontentan i alla fall är att då behövs inte lika mycket av det dyra köttet. Bättre för hälsan också att inte trycka i sig så himla mycket kött jämt. Två kycklingfiléer räckte till fyra portioner och en matlåda - utan att det kändes för snålt tilltaget.
För er som håller koll och undrar vad dessa middagar hade med frystömningen att göra vill jag redovisa följande: Tortillabrödet var det som låg i frysen. Det var det enda från gamla listan. Det är så lite kvar därinne att vi fick lite fattigpanik inför tredagarshelgen och fyllde på med kycklingen (som nu alltså är använd och borta ur frysen) och ett paket fryst lax. Frysfusk absolut men det är mest bröd kvar i frysen nu.
Sitter ni och ruvar på smarta och kloka avancerade sparråd på nätet som ni vill dela med er av, gör då det! Tror att fler än jag tacksam tar emot tips och länkar.
Vad gäller mat så är havregrynsgröt kokat på vatten och valfri smakhöjare en nyckelrätt tror jag. För att äta nyttigare kan man ju blanda i valfria gryner eller frön. Det sänker iaf mitt behov av mejerprodukter som annars är en stor del av matbudgeten. Gröt i mikron är smart då det sparar disk i form av kastrull.
SvaraRaderaAnnars tror jag att spartipsen ska göras där det finns mest att hämta. Boende, transport, mat i nämnd ordning tas som exempel av ERE och MMM och det är ju sanningen. Semester, försäkringar, prylar är också områden att ta sig an i budgeten. Antar att du inte förväntar dig tips som att semestra i närområdet eller ersätta försäkringar med buffert. Det har du säkert läst redan.
Ett lite mer filosofiskt tips jag ofta försöka sätta ord på är vad mitt verkliga behov är. Om jag vill ha en semesterresa till Paris. Vad är det egentligen jag vill ha? Miljöombyte är ett av svaren men för att få det behöver jag inte åka till Paris. Därmed kan jag genomlysa mig själv när jag faller till föga för konsumtionstänket.
Jag uppskattar EREs tänk om renässansmänniskan. Det ger argument för att slita med den där punkteringen på cykeln även om jag skulle få det lagat hos cykelhandlaren mycket smidigare. Men det är sannolikt också redan läst om du har läst boken? Läs annars gärna boken som komplement till bloggen. Finns på biblioteket.
Det är verkligen en nyckelrätt! Vi har ju faktiskt något vi kallar grötmåndag då vi äter gröt till middag. Detta är naturligtvis inte hugget i sten så när julafton inträffar en måndag så blir det naturligtvis inte gröt ;)
RaderaGröt är dessutom en toppenfrukost, lättlagad och man står sig länge på det. Lättätet också om man som jag inte är så förtjust i mat på morgonen. Jag har aldrig klarat av ägg, bacon, pannkakor och olika sorters köttpålägg tidigt på morgnarna.
Jag har inte läst boken, vilket är en miss från min sida. Måste kolla med bibblan. Låter osannolikt att den skulle finnas där men om du säger det så :)
Ett ständigt aktuellt presentskåp! Denna våren har jag haft två 30-åringar, en 25-åring, en 15-åring, en 8 åring, ett dop och en konfirmation. Hade jag aldrig klarat utan att plocka ur skåpet :)
SvaraRaderaJag vet att vi har diskuterat presentskåp tidigare och jag förstår att det på sätt och vis är en toppenidé men samtidigt lite vanskligt om det är något som behöver bytas. Är det bytesrätt i skåpet då? "Jaha, du hade redan den här boken om sällsynta grodarter... hm, men välj ett läppglans eller kanske en Wallander-dvd ur mitt presentskåp istället..."
RaderaHar inget bra spartips utöver de gamla vanliga på rak arm. Men när jag läste din text reflekterade jag över hur långsiktigt projekt det är att spara, särskilt om man börjar från noll/låg nivå. Att t.ex. träna upp en superkropp på gymmet är rena rama quick-fixen jämfört med att bygga upp en superekonomi! Och det är också vad jag kan finna frustrerande ibland. Har sparat dedikerat i drygt tre år nu och det är först nu det känns som att det börjar "lossna" på riktigt (började från låg nivå). Precis som du skriver så har jag också gått runt på alla spartips och känner generellt att de flesta "såhär sparar du-guider" inte ger mig något av värde längre (kan rabbla upp alla tips i artikeln redan innan man läst den). Det som däremot ger mig inspiration är flera bra sparbloggar här på nätet (din inkluderad!)
SvaraRaderaSå inget tips tyvärr, men tack för att du hjälper hålla sparlågan vid liv! (Tycker du har ett väldigt underhållande språk i dina inlägg!)
Precis så är det! Det krävs verkligen uthållighet och ihärdighet och det är därför livsstilsförändringar är så svåra att upprätthålla över tid och så dömda att misslyckas. De flesta klarar inte av att lägga om sina vanor mer än under en mycket begränsad tid. Det är bara att titta på alla dieter som folk misslyckas med...
RaderaMen hårdsparare är gjorda av ett särskilt virke :)
Jag blir överlycklig för att du tycker att bloggen hjälper dig att hålla sparlågan vid liv. Det är delvis syftet. Jag kan förstå om många tycker mina små vardagsfunderingar och sparrutiner är så tråkiga att klockorna nästan stannar men jag tänker att det kanske kan hjälpa eller inspirera någon. Därför att jag själv gillar att läsa om andra som kämpar på med sitt sparande och hur de gör och tänker. Det är också därför jag älskar när ni berättar om er själva i kommentarsfältet. Det är verkligen sparnäring i sin bästa form!
Jag inleder min hälsofasta idag. Förra årets fasta var så välgörande att jag är entusiastisk inför projektet.
SvaraRaderaBror kommenterade lite syrligt att det sänker ju matkontot rejält...
Fast faktum är att det finns rejäla hälsovinster med periodisk fasta, enligt expertis (finns länkar på min sida).
Ett hardcore-tips! ;)
Neeeej, inte redan?! Nu är det ju skolavslutningar, midsommar och en massa saker inbokade. Jag tänkte att första semesterveckan skulle passa bra. Då när man ändå bara ska rensa strumplådor, läsa böcker och gå ner i varv...
RaderaSka absolut gå in på din sida och kolla länkarna. Kan man fasta på O'boy? Jag kommer att bli så himla chokladsugen.
Femte dagen! Mår sådär. Men magen är platt.
RaderaO'boy? Haha, läs på paketet om sockerinnehåll, säger jag.
Däremot läser jag en intressant bok om magens mikroorganismer. Det är tydligen de som älskar choklad. Och det finns en direkt koppling mellan tarmarna och hjärna. Så 70-procentig choklad av hög kvalitet rekommenderas. Fast inte under fasta. Då är det kalorifria drycker som gäller.
Boken heter Matmyten av Tim Spector
http://libris.kb.se/bib/17818518
Jag har sparat hela mitt liv, med 5 barn har det inte alltid varit frivilligt sparande men nödvändigt. Nu med alla barnen utflugna är det mer en livsstil. Jag planerar väldigt mycket, köper aldrig presenter utan tillverkar allt själv. Mina äldre barnbarn som är tonåringar brukar tidigt beställa lovikkavantar eller raggsockar. Är vi bortbjudna blir det hemmagjord marmelad, en limpa eller något annat som uppskattas av värdfolket. Jag bjuder på min tid, sitter barnvakt och får hjälp med något annat. Jag syr väldigt mycket av gamla jeans, nya jeans till barnbarn, förkläden, väskor. Jag säljer aldrig något utan byter eller ger bort. De enda kläder jag köper nytt är underkläder annars blir det på Tradera, second hand eller loppis. Min bibel som kokbok är Sparas kokbok. Tack för din blogg. /EJA
SvaraRaderaHej Eja,
Raderajag tycker mycket om din kommentar, det du berättar. Tack för att du delar med dig. Jag har så mycket respekt för den som inte haft sparsamhet som ett frivilligt val utan ett måste för att få ihop det ekonomiskt. Jag vet att jag skrivit om det i bloggen även om jag inte länge minns var, att jag förstår skillnaden mellan att frivilligt leva på existens minimum och att tvingas göra det. Men spartips är spartips oavsett av vilken anledning man väljer att läsa om dem. Dessutom tror jag att många fungerar som du, det blir en livsstil även när man inte längre måste vända på varje krona. Många gånger har jag hört hur man förlöjligar "snåla miljonärer" men många av dem har tidigare levt under knapra förhållanden och då känns det inte rätt att slösa i onödan när det inte behövs.
Sist men inte minst vill jag säga att handgjorda presenter, oavsett om det är raggsockar eller marmelad, är bland det bästa man kan få idag när allt går att köpa. Det finns alldeles för mycket massproducerat skräp. Jag vill tusen gånger hellre ha ett par handgjorda Lovikavantar än ett par vantar från någon av de stora billiga kedjorna.
Jag brukar läsa din blogg och hämtar inspiration från den ibland. Du verkar ju ha koll på det mesta så jag har inget konkret spartips till dig. Men att alltid ifrågasätta sina inköp och vrida och vända på om man verkligen behöver göra just det inköpet eller inte, funkar ganska bra för mig. Ofta kommer jag fram till billigare alternativ eller avstår helt. Ett tankesätt som Fantastiska farbror Fri har i sin blogg är lite intressant: han ställer frågor på 4 nivåer. Nr 4 är av typen matlådor. Jag gissar att du befinner dig på nivå 2 som en mer avancerad sparare. Jag kan tyvärr inte länka direkt till inlägget just nu, men man hittar det lätt på hans blogg. Man kan tillämpa metoden på allt från bostad till kaffe...
SvaraRaderaJa, jag läste det inlägget om olika nivåer och jag är nog mycket riktigt på nivå 2. Jag är inte på långa vägar lika extrem som Miljonär innan 30 (han skulle aldrig skaffa barn och husdjur som jag gjort, det är alldeles för dyrt) men jag befinner mig långt ifrån människor som tycker de är sparsamma när de tar med matlåda till jobbet. Men alla är vi barn i början och jag utvecklas fortfarande. För två år sedan köpte jag färdigskriven ost i påse, det skulle jag aldrig kunna göra idag (om de inte sänkt priset så den blir billigare än ost i bit).
RaderaJag kanske är på nivå 3. Färdigskuren sallad köpte jag senast i år, så där var jag nyligen på nivå 4. Men nu blir det hela salladshuvuden fortsättningsvis. Ibland hamnar jag nog på nivå 2. Det varierar helt enkelt utifrån lite grann. värdesätter och hur man prioriterar. Jag är ingen extremsparare som norpar toapapper borta... Men jag ser över alla utgifter för att få mer pengar till sådant som är viktigt för mig just nu: buffert, sparande, upplevelser och mer tid.
RaderaTycker nog att man kan titta på helheten, det är ingen större skada skedd om man tar en genväg med färdigskuren sallad eller liknande någon gång emellanåt. Det finns "värre slöseri" som tär mycket mer på ekonomin. Ett annat exempel är när jag köper en flaska parfym för 700 kr för mina presentkort när jag istället skulle kunna använda dem till en årsförbrukning tvål och tandkräm och på så sätt spara mer pengar. Men vill jag det? Nej. Blir jag lyckligare av parfymen som trots allt var gratis? JA. Som du säger, prioriteringar!
RaderaSaxat från FFF som refereras till ovan:
SvaraRadera. Nivå 1 (upp till 100% besparing) - Behöver jag verkligen ett eget boende? Kan jag klara mig utan bil? Hur få plagg kan jag minimalt ha i garderoben och forfarande hålla mig varm?
Nivå 2 (upp till 75% besparing) - Hur litet/enkelt boende kan jag ha? Vilken bil är billigast att äga och köra? Hur bygger jag en effektiv garderob som funkar både på jobbet och fritiden? Varför äter jag mat på restaurang?
Nivå 3 (upp till 50% besparing) - Kan jag köra bilen färre mil och mer bränslesnålt? Kan jag äta mindre kött? Vilka grönsaker är i säsong? Behöver jag verkligen helförsäkra bilen?
Nivå 4 (upp till 20% besparing) - Kan jag sänka temperaturen i huset och spara el? Kan jag få ett bättre elavtal? Kan jag förhandla boräntan med banken? Kan jag ta med mig matlåda någon gång i veckan?
Väldigt många spartips i media är fokuserade på nivå 4. Det är inget fel på dessa besparingar men den möjliga uppsidan är relativt begränsad. Om du har ett för stort hus och en för stor bil så hjälper det bara lite på marginalen att jaga de bästa priserna på försäkring, el och bensin. Du har i designen av ditt liv byggt in en (för) hög kostnadsnivå och så justerar du den på marginalen.
Så långt FFF. Jag skulle vilja lägga till en nivå till, låt oss kalla den för nivå 0. Nivå 0 skulle innebära att istället för utgifter så blir de fd utgifterna intäkter istället. Jo, det är intellektuellt utmanande jag vet.
Låt oss ta ett exempel: om bostaden man bor i endast har varit (sett ur ekonomisk synvinkel) en utgift, kan den fås att bli till en intäkt? Ja, kanske. Åtminstone delvis genom att bostaden tex byts mot annat boende på sommaren (som annars hade varit en tom bostad OCH en hyrd stuga eller boende på hotell) eller ditt boende hyrs ut helt eller delvis under din frånvaro på semester. För att inte tala om de som har möjlighet att tex hyra ut ett rum tex till en student under terminerna.
Kanske är nyckel att börja tänka mer som en när man driver företag, kostnader ska elimineras i så stor utsträckning som möjligt. De som är egna företagare har här det kanske lättare då en del av den egna inkomsten som tas ut kan tas ut till lågbeskattning enligt de s.k. 3:12-reglerna.
Men man ska naturligtvis även fundera på sådant som kan köpas i prima skick till lågt pris och användas och sedan säljas för ungefär samma pris. Möbler tex, tänk att ha några rum med vackra designmöbler och kunna bruka dessa under många år och sedan sälja dem och kanske få alla pengar tillbaka! Det är svårt att göra med IKEA-möbler den saken är klar, så låga kommer IKEAs prislappar aldrig att bli.
Det du är inne och nosar på nu är något jag funderar väldigt mycket på. Om jag fick välja hade jag köpt ett stort hus och hyrt ut en våning som i sin tur finansierar mitt eget boende. Svårigheten ligger i att få råd med de investeringar som krävs för att komma igång, köpa ett hus och bygga om det till två fungerande bostäder med egna ingångar, kök och badrum. För att nämna ett exempel. Jag har fler sådana idéer/drömmar. Köpa ett fritidshus i skärgården och hyra ut det större delen av tiden är en annan. Vi har goda vänner som gjort något liknande (även om de har två hus på sin tomt och hyr ut det ena och använder det andra) så jag vet att det fungerar. Det är finfina pengar de får in på det, ett litet men nybyggt och modernt hus (cirka 40-45 kvm) och sjötomt.
RaderaJag har även funderat på airbnb under sommaren när vi har möjlighet att ordna annat boende men jag har tyvärr väldigt dåliga erfarenheter av uthyrning i andra hand så jag vågar inte släppa in främlingar i mitt hem.
Som ett litet sidospår kan jag berätta om ytterligare en bekant som köpt en spektakulär superbil och den har han hyrt ut dyrt några gånger, bland annat till reklamfotograferingar. Även kört studenter i den. Så det finns absolut en poäng med att försöka utveckla Nivå 0.
Min pappas mormor gick barfota från tidig vår till sen höst för att spara på skorna, fotsulorna var visst hårda som läder. En mycket ekonomisk kvinna, därtill nödd och tvungen. Det här var nere i Småland, kanske inte lika lätt att nöta Stockholms gator barfota. För övrigt kan jag hålla med dig om att det är svårt att hitta nya bra tips. Det där med att återanvända toapapper typ, är ju bara för mycket, brukar avfärda det som tokerier och strängt säga till mig själv, att inte ens tänka tanken att gå så långt, man vet ju aldrig:)
SvaraRaderaVill man hitta bra spartips utöver matlådor och annat så blir det svårt,tycker sällan jag hittar några som är bra. Jag återanvänder mina dammsugarpåsar,(gränsfall),det gör att jag slår två flugor i en smäll, dels spar jag lite, men det bästa är att jag slipper leta dammsugarpåsdjungeln så ofta, vilket jag tycker är ett gissel. Annars kan jag tipsa dig om en bok med samlade tidskrifter som skrevs och gavs ut av Amy Dacyzcyn, "The complete Tightwad Gazette", där finns både bra och tokiga tips, beroende på hur långt man vill gå. Elsa
Det är det som är grejen med sparandet, man vill frossa i historier om de riktigt knasiga tokstollarna. Läsa och se gränslösa grejer som i programmet Superspararna med den där Svenne som duschade på 25 sekunder och bajsade borta. Själv är jag inte beredd att offra min värdighet men vill ändå inspireras och komma på nya sätt att bli ännu mer ekonomismart. Jag har testat en del saker, att minska mängden tvättmedel till exempel men jag tyckte inte alls att tvätten kändes lika ren trots att andra hävdar det. Det funkar naturligtvis på plagg som bara behöver en uppfräschning men inte på handdukar, sängkläder och träningskläder.
Ska googla boken du tipsade om, den verkar kul. Lite som extreme cheapskates på Youtube kan jag tänka mig...
Skippa bil. Överkonsumera inte boende. Två tips som gör att vår fempersonersfamilj sparar kanske 8 000 kronor per månad. År ut och år in.
SvaraRaderaInstämmer på båda punkterna! Vi har inte heller bil och ett ganska modest boende. Det är där de stora pengarna sparas men sedan gäller det att hålla sig borta från alla slentrianmässiga småinköp också, som t ex allt fikande som blir svindyrt i längden.
RaderaDin blogg har i några veckors tid varit min kvällsläsning! Himla roligt att följa dig och jag är väldigt imponerad att du gick all-in direkt med köpstopp. Jag har alltid varit hyfsat bra på att spara men har, efter jag börjat jobba, börjat spendera mer och mer varje månad. Bestämde mig för drygt en månad sen att nu var det slut! Jag vill tillbaka till min "studenbudget" och spara allt som blir över. Jag har inte lyckats gå "cold turkey" men denna månad verkar mer lovande än förra.
SvaraRaderaTack för en rolig och inspirerande blogg!
Men åh vad roligt! Tack för de vänliga orden.
RaderaOch ja, det är jag i ett nötskal. Det är antingen eller, alltid. Jag kan bara gå all in direkt, annars misslyckas jag. Det var samma sak när jag slutade snusa. Allt eller inget, svart eller vitt :)
Förresten har du ett guldläge, jag vet att de som verkligen brukar lyckas med sitt sparande är de som går från studentekonomi till en fin inkomst men behåller alla de gamla "fattiga" studentvanorna! Samtidigt förstår jag ju om man vill passa på att köpa saker nu när man äntligen kan. Jag fick inte mycket pengar hemifrån som tonåring så när jag började jobba extra och tjäna egna pengar fanns det ett uppdämt behov att få slösa och jag kunde inte tänka mig att spara en enda krona.
Tycker det svåraste när man nått en viss nivå är att känna sig nöjd. Dvs när man faktiskt inte vill gå barfota etc för att spara ytterligare. Jag har gått från att spara järnet och vända på varenda krona till att nu leva en smula slösaktigare. Det är jätteskönt! Samtidigt ligger de gamla spartakterna i. Jag köper i princip aldrig något till fullpris. Lever efter reacykler och erbjudanden fullt ut. Obs! Jag köper alltså bara det familjen behöver, jag "fyndar" inte på Ullared eller dylikt. Och så satsar jag på begagnad kvalitet när jag köper möbler och vitvaror på Blocket och auktionssajter.
SvaraRaderaI KNOW THE FEELING! Verkligen, huvudet på spiken! Jag är aldrig nöjd. Jag brukar skämta med min man om att jag fått "sparanorexia" och om sanningen ska fram ligger det faktiskt något i det. Till slut vill man helst inte göra av med några pengar alls.
RaderaSom tur är har jag en familj som ser till att hålla mig på jorden. De accepterar ingenting annat än en "normal livsstil". Hade jag varit singel och bott själv hade jag förmodligen tappat det helt och levt på bönor i tomatsås.
Tycker det låter som du uppnått en nära på fulländad balans i sparandet/ekonomin med ett tänk som passar mig perfekt.
Att "fynda" på Ullared tror jag för övrigt är det mest kontraproduktiva man någonsin kan komma på att göra i sparsyfte.
Det känns stort att bli omnämnd i din blogg som en som ger spartips till självaste spardrottningen .Anonym som tipsade om "portion under tian" här!
SvaraRaderaPrecis som många av läsarna så blir jag inspirerad av dig dag efter dag då man ibland tappar det, ffa nu i sommar när så många faror lurar runt hörnet ( glass, rosevin och härliga utflykter i solen ) det lustiga var att när jag ( som precis Som du var en hårdslösa innan ) läste om bloggen " portion under tian " så vile jag gärna dela med mig och då tänkte jag genast på DIG. Känns som att man känner dig utan att veta vem du är . Trevligt! En fråga dock : med tanke på att du tidigare slösat och varit " normalt social" har dina vänner nu efter 2 års tid reagerat på dina ändrade vanor.? Känner du inte ibland att du skulle kunna rucka på tex. En AW eller fika bara för att njuta av stunden och vara med dina vänner / familj på lokal trots att det kostar pengar,? Just den sociala biten som kommer nu under sommarhalvåret tycker jag är svårast att stå emot !
Tack för din blogg!
Haha grattis till omnämnandet. Och tack för alla snälla ord, att det känns som om man känner mig är ju fantastiskt beröm som gör mig superglad! Jag vill ju att återkommande läsare ska lära känna mig, precis som jag gärna lär känna er i kommentarsfältet.
RaderaSom svar på din fråga, jo det sociala livet blir lidande. I alla fall till viss del. Jag försöker styra om till hemmaträffar och jag bjuder gärna på middag. Men folk går ut och äter, fikar och slösar pengar. Så är det bara. Det ingår i en "normal livsstil", som jag valt bort. Samtidigt blir det inte utpekande i den omfattning som man kanske kan tro eftersom folk är mer eller mindre aktiva av olika skäl. Jag har vänner som är gravida, föräldralediga eller ska upp tidigt och jobba som inte heller alltid vill/orkar hänga med kompisar på saker vilket trots allt normaliserar mitt beteende när jag avböjer att gå ut. Och det har faktiskt hänt under de här två åren att jag fikat/ätit ute även om det är extremt sällan förekommande. Jag väljer verkligen mina tillfällen.
Har du sagt upp dina försäkringar? Onkel toms stuga skriver en del om det.
SvaraRaderaNej, det har jag inte gjort. Det är något jag skulle behöva läsa på om och undersöka noga innan jag tar ett sådant steg. Vi har hund till exempel och den försäkringen tror jag inte jag vågar vara utan.
RaderaSpännande diskussion, jag letar ockå efter ' mer avancerad ' sparläsning. Jag var en 1a men tror jag är mer en 2a idag när jag nått FI. När jag flyttade in med mannen insisterade han på hushållspapper (!!!!) men det är fortfarande mer sopning än dammsugning.
SvaraRaderaHushållspapprets vara och inte vara är sådant som går att diskutera. Oerhört praktiskt vid städning av köket och känns många gånger mer hygieniskt än att slaska runt med disktrasan. Men man är helt klart ingen 1a om man köper hushållspapper :)
Radera