onsdag 28 januari 2015

Årets första kontokontroll

Tänk att ett helt år har passerat sedan jag införde köpstopp och lade om mina vanor. 
När jag ser tillbaka känns det nästan overkligt att jag spenderade många, många tusenlappar på kläder och nöjen varje månad. Nu är jag så inne i spartänket att det går på ren rutin. Tidigare gick jag in på en affär och spontanköpte det jag var sugen på för stunden. "Åh, avokado! Vad gott!" och så lade jag fyra stycken i min korg utan att kasta så mycket som en blick på prislappen. Nu har jag stenkoll och det är bara veckans vara och veckans klipp som gäller. Vi äter den frukt som är billigast och lagar mat på de grönsaker som det är bäst pris på för tillfället. 

Jag har sagt det förut, men jag kan säga det igen: vi har lyckats sänka våra matkostnader med cirka 2000 kr i månaden (oftast mer) genom att äta ungefär samma saker som tidigare men låta priserna styra matsedeln. Det är mer än en skattad månadslön extra varje år! Det tydliggör verkligen ordspråket "Det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna...". Eller klassikern om många små bäckar. 

Med detta sagt hugger vi in på årets första Kontokontroll. 
Det är många förändringar i år, men bara positiva. 
Följande har upphört:
600 kr AMF Pension
400 kr Skandia Liv
Kostnaden för snus är också borta, vilket gör att det blir ännu mer pengar över till sparande varje månad.

Så här ser det ut på mitt konto sedan lönen utbetalades den 23/1:
1200 kr till ett stående fondspar
84 kr Fondförsäkring AMF (den fick vara kvar tills vidare, måste informera mig mer om vad den egentligen innebär).
605 kr Fackavgift
20 kr månadsavgift bankkort
5000 kr till ett nyöppnat amorteringskonto
3200 kr till sparande.

Känns skönt att enkelt kunna landa årets första "amorteringskrav". Särskilt en månad som januari när jag inte brukar få ut särskilt mycket pengar för decembers arbetsinsats. Det blev 4894 kr över från den förra lönen och det är bland annat de pengarna som puttades in på amorteringskontot. Ett belopp är överfört till min man för hälften av våra gemensamma fasta kostnader och kvar på kontot finns i skrivande stund 7844 kr. 

Den uppmärksamme kanske undrar hur jag kan ha så mycket som 4894 kr kvar från förra lönen? Då kan jag berätta att jag gjorde en retur på en av de nätshoppade julklapparna, då den var i fel storlek för mottagaren. Varan skickades tillbaka i samma kartong som jag fick den i och företaget stod för returfrakten så allt gick supersmidigt och pengarna sattes tillbaka på mitt konto i slutet av förra veckan. 

Decemberlönen är alltid en riktig skitlön men jag upplever det inte riktigt så nu när jag har en tusenlapp extra att spendera på olika sparalternativ. 

26 kommentarer:

  1. Wohoo, heja dig! Imponerande att hålla i en totalvändning så länge! Och snuset! Ingen hejd för tillfället, har du någonsin funderingar på att det kommer kännas lite tråkigt när man så att säga nått sin smärtgräns/bekvämlighetsgräns och ie förbättras

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, det beror på vad du menar med smärtgräns/bekvämlighetsgräns. Förklara gärna! Det finns ju inte direkt något kvar att dra in på nu, om jag inte ska göra mig av med familjen och det har jag inga planer på ;)

      Radera
    2. Menade precis det du skrev, alltså att man dragit ner på det man kan och inte kan ta det längre för att det skulle kosta för mycket på andra sätt, ex gå ut över familjen. Tror du att du kommer vrida sparandet till något annat som då blir lite mer av en utmaning eller vara fullt nöjd att spara på i samma takt? :)

      Radera
  2. På tal om extrapriser och veckans mat kom tänka på en midsommarafton för länge sedan. Min ganska nya kille hade en fin båt och vi skulle åka till Landsort, äta o bo på båten. Han skulle stå för all mat. När kylboxarna öppnades så trängdes röda lapparna på varenda en vara..... utom Systemets. Ingenting var köpt över disk utan färdiga förpackningar med en röd lapp på. Inget fel på honom, gymnasielärare i min ålder ca 30 men extremt (Lyxfällans Patrik) prismedveten. Själv är jag periodare extreeemt snål ena veckan, slösaktig den andra. Så det kvittar ! Kul blogg du har, följer den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du följer min blogg! Tidigare var jag nog något av en periodare själv så passa dig, det kan slå över för dig också och då blir du som jag = extremt snål hela tiden.

      Förresten, jag gillar verkligen beskrivningen "extremt-Lyxfällans-Patrik- prismedveten"! Haha.

      Radera
  3. Oj vad jag känner igen mig i det där shoppingmönstret. :)

    Det är riktigt bra att minska matkostnaderna med 2000 kr i månaden, jag är så långt härifrån man kan komma, det är mina matkostnader som drar iväg. :) Det är någonting att jobba på!

    Vad härligt att ha kvar den summan! :) Jag brukar aldrig ha kvar pengar i slutet av månaden. Jag sparar, betalar räkningarna och sedan spenderar jag upp resten. Hmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eh, vänta lite här nu?! Du skriver en sparblogg men brukar aldrig ha kvar pengar i slutet av månaden? Haha, helt underbart kul.

      Men vet du, om du vill jobba på matkostnaderna så finns det ett par busenkla tips:

      Gör det till en sport att försöka att inte köpa någonting till ordinarie pris! Nu menar jag inte mjölk och liknande men vi har nog inte köpt t ex kött, köttfärs, kyckling eller lax till ordinarie pris på ett år. Låt extrapriserna styra matsedeln eller kasta in det i frysen tills vidare.
      Köp alltid frukt och grönt efter LÄGSTA kilopris.
      Ha en eller ett par budgetmiddagar i veckan, när maten ska vara så billig det bara går (och ändå ätbar och näringsrik).

      Radera
    2. Jag sparar ju pengar varje månad som jag inte alls rör. Förut har jag nallat av dessa, nu rör jag dem inte. Så ja, jag har kommit en bra bit med mitt sparande.

      Jag tänker mera på de pengar som jag får använda, de blir inte mycket kvar av dem i slutet av månaden. :)
      Det var så jag menade.

      Tack för tipset! :)

      Radera
    3. Aaaah, nu förstår jag! Tack för förklaringen, ledsen att jag missförstod dig :)

      Radera
    4. Mitt inlägg var inte helt enkelt att förstå :)

      Radera
  4. Imponerande! Äta ute var värst för oss, men nu har vi det under kontroll. Nuförtiden tänker vi också en extra gång innan vi lägger varor i korgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att äta ute är ett dyrt nöje. Jag kom ur det där med regelbundna krogbesök redan när jag fick barn och nu har vi ju hunden att ta hänsyn till också.

      För min del har det handlat mycket om att fika. Jag har fikat bort tusentals kronor genom åren.

      Radera
  5. Grattis till snus slut! Jo det är skrämmande att se hur mycket pengar man lägger på just snuset... får bli ett senare projekt dock ;)
    Helena.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyllos dig som fortfarande snusar!

      Varje dag är fortfarande en kamp mot den inre rösten som säger att jag visst kan kosta på mig att snusa. Tur att jag är både snål och envis.

      Radera
  6. Riktigt kul att läsa din blogg! Har själv märkt att matkostnaderna sjönk efter det att vi började planera matlista per vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh, tack! Ja och när man ser resultat är det lätt att bli motiverad att fortsätta hålla matkostnaderna nere.

      Radera
  7. Du gillar att spara, ser att du betalar för bankkort 240 kr/år och tillsammans med din man blir det 480:-/år?

    Känner du till att du kan få betalt när du betalar med kort i alla affärer? Dvs all mat, och alla andra inköp, tex det du gjorde för julklappar.
    Låt mig gissa att ni köper mat för (minst) 30 000:-/år och annat för kanske minst lika mycket, dvs totalt minst 60 000:-/år. Med 1% cashback blir det 600:-/år och tillsammans med de insparade kortutgifterna blir det 1.000:-/år
    Och ja, korten är gratis och är VISA-kopplade. Och du får riktiga pengar i handen - inga poäng eller varor eller rabatter eller vad nu andra hittar på......

    Länk
    http://www.okq8.se/kort/visa/

    För kontantuttag kan jag tipsa om gratiskorten (som även har VISA) men ingen cashback (se Bankkort längre ned på sidan)
    http://www.forex.se/Konton/Prislista/

    och även Handelsbanken har gratis kort, men med begränsningen 16 Bankomatuttag per år
    http://handelsbanken.se/shb/INeT/ICentSv.nsf/Default/qDD760065AF301CD9C12571FC003BEFBB?Opendocument

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är smärtsamt medveten om kortavgiften. Den ligger och skaver hela tiden men jag har inte orkat ta tag i det. Har haft samma bank i evigheter nu och vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag vill inte byta bank men jag har hört mycket gott om OKQ8-kortet och är riktigt sugen på att skaffa det. Tack för att du påminde mig! MÅSTE ta tag i detta nu.

      Radera
    2. Men du vet att du inte bara behöver ha en bank, lika lite som att du inte måste köpa matvaror antingen på ICA eller på Coop? Utan kan använda båda.

      Det är ju enkelt att öppna ett konto EXTRA, hos en annan bank. Det innebär att du kan ha kvar alla dina vanliga överföringar m.m. precis som du har nu, men när du ska ta ut kontanter gör du en överföring från din vanliga bank till det nya kontot på den andra banken och sedan tar ut pengar i bankomaten.
      Om du nu väljer Handelsbanken så har du även valmöjligheten att även kunna gå in på kontoret och träffa en levande människa och ta ut pengar ! Om man vill - och det är dessutom gratis och räknas inte in i de 16 fria (bankomat-)uttagen.
      Revolutionen har ju äntligen kommit till bankvärlden så att överföringen mellan olika banker utförs vid flera olika tillfällen varje dag, så om man vet att man ska ta ut kontanter efter jobbet så kan man göra överföringen på förmiddagen eller tidig eftermiddag.

      För cashback-kortet är det kanske ännu enklare eftersom alla inköp samlas ihop på en faktura som du får utskickad en gång per månad. Och som du betalar med dina vanliga räkningar (i internetbanken).

      Sammanfattningsvis:
      Det är enklare att göra små förändringar och som är positiva (och som du själv tjänar/sparar pengar på). Och behåller det du tycker fungerar hos den gamla leverantören.
      Med många små steg kommer man långt. Oftast mycket längre än med ett jättekliv.

      Radera
    3. Aouch, det var ord och inga visor...
      Jag har inte bara en bank utan tre (om Avanza räknas som bank?). Naturligtvis har du rätt i att jag borde göra många små steg. Tyvärr slåss jag konstant mot min ovana att skjuta upp saker och det här är något jag måste bli bättre på.

      Men efter din uppläxning känner jag att jag inte vill skjuta upp det här med kortavgiften längre. Bra!

      Radera
  8. Jag är väldigt nöjd över att du gett mig en välbehövlig spark i baken att kolla igenom mitt saldo EXAKT varje månad, tack! Jag har såklart inte haft några större utgifter snål som jag är men exakt precis vad pengarna gått till glömmer jag snabbt pga min begränsade minneskapacitet. Nu vet jag att Apoteket fått 400 kr ungefär och att ungefär samma summa gått till extramat i samband med en tråkig sjukperiod som drabbat familjen. Vår ettåring har fått RSvirus och är/har varit jättesjuk med sjukhusbesök och konstiga mattider som följd samt behov av lite specialkost för barnet.

    Billig mat ligger mig såklart varmt om hjärtat och röda lappar och extrapris är en Snålmors bästa vän! Jag har funderat på ett tag hur mycket förråd man egentligen ska ligga på; under en period har vi nu ätit ur vår innefrys och nu börjar det vara mest frusna grönsaker och lunchlådor för arbetet kvar. Skafferiet är ganska välfyllt ännu men jag vet inte om jag tycker att det är ett självändamål att äta allt och börja om från början, det är också rätt dyrt att fylla på sina förråd. Jag funderar nog vidare på detta i min blogg. Återigen inspirerar du mig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh nej, det finns inget värre än när barnen är sjuka. Jag hoppas att det vänder snart så att ettåringen är på bättringsvägen. RS-virus är inte att leka med och det är så otäckt när små barn är allvarligt sjuka. För att inte tala om tröttheten man drabbas av eftersom man inte kan slappna av och till slut är man helt utmattad. Och jag förstår dig, så fort barnen blir sjuka så är jag beredd att skjuta alla sparplaner åt sidan och köper allt som de kan tänka sig att äta eller dricka. Det är så det ska vara.

      Det tog mig ett par förvirrade sekunder att försöka avgöra huruvida personen som du syftar på är anonym som skrev om min kortavgift eller mig. Själv fick jag mig nämligen en rejäl spark i baken när jag läste om bankkorten och jag har inte återhämtat mig riktigt än :) Men det är bra! Det är vad vi alla behöver ibland.

      Att regelbundet kolla sina kontoutdrag är ett måste för mig. Jag vill veta EXAKT vad som hänt på kontot, pengar in och pengar ut.

      Krya på!

      Radera
  9. Hej! Jag följer din blogg som jag tycker är både peppande och underhållande. Tack! Jag är också en tidigare "slösa" som växlat över till "spara" sedan en tid. Det jag börjat fundera mer på senaste året är var bäst placera pengarna man sparar. Hur tänker du där? Jag blir väldigt nyfiken på att veta mer om ditt sparande. Hur mycket har du lyckats spara detta år? Totalt? Hur har du placerat pengarna? Hur ser fördelningen över dina placeringar ut, ex: hur stor andel räntekonto etc? Detta är kanske ett inlägg man får önska i framtiden? Återigen stor tack för din inspiration och grattis till ditt första sparår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, vad glad jag blir! Och heja dig som också tagit tag i din ekonomi!

      En summering över vad jag sparade totalt under 2014 hittar du i inlägget: http://spardiet.blogspot.se/2015/01/gott-nytt-2015.html

      När det gäller placeringar och hur jag fördelar sparandet så finns det ingen röd tråd utan det ser olika ut från månad till månad men jag använder mig av Avanza.

      Ämnet är absolut ett bra önskeinlägg och jag ska se om det går att få till ett blogginlägg av det.
      Låt mig helt kortfattat säga att jag pyntar in det mesta på Avanza men att nytt för i år är att jag infört ett "amorteringskrav" på minst 5000 kr i månaden (på bolånet). Jag gillar att sprida ut sparandet så mycket det bara går...

      Radera
  10. Tack för ditt svar! 180 000 på ett år! Shit va bra! Förstår att du är stolt och nöjd. Grattis! Jag använder också Avanza. Sparar du i fonder? Fast avsättning i fonder varje månad eller utifrån hur index går? Aktier? Ränteplacering? Har du något avkastningsmål ( om man nu kan ha det)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jag sparar regelbundet i fonder och aktier. Det är ingen fast summa som dras automatiskt varje månad utan jag köper manuellt, beroende på hur mycket jag har att röra mig med den månaden. Jag saknar totalt strategier utan köper och köper och hoppas på det bästa på lång sikt :)

      Radera