onsdag 24 september 2014

Nu blir det lite matblogg...

Idag har jag klafsat runt i myllan och plockat äpplen till en smulpaj. Folk får det att låta så himla mysigt men det var det inte, det regnade och ärligt talat var det ganska äckligt med alla ruttna äpplen på marken. 

Jag blev såklart inspirerar av alla er som syltar, saftar eller plockar svamp och vill givetvis inte vara sämre. Så av den anledningen klev jag i ett par gummistövlar och trampade iväg till en eh...äppelpark som ligger i närheten. Parkens knotiga äppelträd härstammar från 1700-talet och det är fritt fram att plocka. Jag fick i alla fall ihop en hel påse äpplen och kände mig väldigt nöjd när jag traskade hem igen. Ser fram emot barnens jubel när det serveras hembakad dessert en helt vanlig onsdag.

Till middag blir det chorizogryta med en massa rotfrukter och grönsaker. Ja, korvmat igen. Tyvärr kunde jag inte komma på något annat när jag stod inne i matbutiken och letade efter något som skulle inspirera mig. Säg att det händer er också, eller är det bara jag som står där i matbutiken med världens hjärnsläpp utan att kunna komma på en enda maträtt? 

Till slut slog det mig att en mustig och kryddig gryta med ris skulle passa perfekt nu när det är så kallt och murrigt ute. På vägen hem funderade jag på om jag ska skriva en lista med olika nyttiga och lättlagade recept utan alltför komplicerade ingredienser (dvs. inga recept som kräver tre droppar papayaolja och fyra strån citrongräs). Nästa gång inspirationen tryter kan jag bara scrolla lite bland recepten och hitta något. Givetvis fortsätter jag att handla utifrån prislappen men då slipper jag stå där och undra vad jag ska göra med vad-det-nu-är jag hittar i kort datum-hyllan.

Har ni några supersmarta recept får ni gärna dela med er i kommentarsfältet. 

Jag kan bjuda på ett sådant enkelt recept som hela min familj älskar: 

Lax med Mango Chutney:
Salta och peppra 4 st laxfiléer och lägg dem i en ugnsform.
Vispa 4 dl vanlig grädde.
Blanda den vispade grädden med ca 2 msk Mango Chutney i grädden (smaka av)
Häll blandningen över fisken. 
Skjuts in i ugnen, 175-200 grader ca 15-20 minuter.
Servera med kokt potatis eller ris. Vi brukar köra pressad potatis.
Gröna ärtor eller broccoli är gott till.

Själv äter jag varken skaldjur eller fisk men de allra flesta gör ju det och den där chutneygrädden uppskattas även av barn har jag märkt. Vid närmare eftertanke borde jag alltså ha lagat fisk idag så att jag kunde äta bara paj till både middag och efterrätt...



7 kommentarer:

  1. Jag känner igen mig i mycket du skriver, många leenden och skratt när jag läser dina inlägg. Å, nää, du är inte ensam...

    SvaraRadera
  2. Jag är ny anhängare till din blogg och jag finner dig mycket inspirerande. Jag kände tydligt igen mig själv i ditt inlägg om värmeljus, klockrent. Till dagens ämne. Jag är en samlare av enkla, goda och snabba recept. Mitt fynd för lite sedan är appen "Min kokbok". Jag som sitter ofta med min mobil och googlar efter recept. Det fina med appen är att man kan importera och spara recept man hittar på nätet. Så när man står där i butiken och kliar sig i huvudet är det bara att plocka fram sin lilla samling och välja och vraka. Oslagbart för en sådan som mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt med en ny läsare! Hej och varmt välkommen :)

      Vilket supertips! Tack! Det verkar vara en smart app och precis vad jag behöver. Bara det är lätt att få en överblick och snabbt kunna hitta rätt recept under t ex "kyckling" eller "lax". Jag tänker definitivt kolla in den.

      Radera
    2. Det bästa med appen är att du själv skapar kategorierna!

      Radera
  3. Jag handlar aldrig spontant i butiken, utan utifrån vad jag har hemma och vilken mat jag vill att vi ska äta, t.ex. väljer jag så ofta som möjligt bort färdiga produkter som korv (även om jag har barn som älskar korv och därför serverar det ibland för husfridens skull). Det hindrar inte att jag köper t.ex. kött med kort datum ibland, men då lägger jag det i frysen och använder det veckan efter i en mer planerad middag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi låter extrapriser och erbjudanden styra hela matsedeln. Jag tycker att den metoden funkar perfekt eftersom vi lyckats sänka våra matkostnader rejält.

      Personligen är jag inte alls förtjust i korvmat men både man och barn är riktiga korvälskare (inte "vanliga" korvar men lite starkare kryddkorvar eller korv stroganoff). Det är prisvärd mat så jag har ingenting emot att köra det emellanåt. Chorizogrytan blev riktigt bra och jag lyckades till och med smussla i en förpackning vita bönor utan att någon protesterade... :)

      Radera