onsdag 1 juli 2015

Rensa, rensa, rensa

Hej och välkomna till familjen där prylarna går i graven en efter en.
Jag skriver det här samtidigt som minstingen sitter bredvid mig och skruvar isär den gamla bärbara datorn för att avlägsna hårddisken. Idag drog den sin allra sista suck efter att ha flimrat vansinnigt mycket i en veckas tid. Bara några dagar efter att vår gamla stationära trotjänare slutligen lade av för gott. Min man tror att den var närmare åtta år gammal så det finns väl inte så mycket att gnälla över. Minimalisten i mig är naturligtvis glad eftersom det innebär att de åker ut i miljöstugan istället för att ligga här och skräpa. Och det bästa av allt: färre sladdar!

Om någon undrar hur det har gått med min detox så kan jag berätta att det har gått bra men ärligt talat är det inte särskilt roligt. Jag kanske bör tillägga att det är första gången jag gör något liknande så jag har absolut ingenting att jämföra med. 

Första dagen gick av bara farten. Jag hann inte ens tänka så mycket på det, magen var ju ändå full av gammal mat och känslan av att vara svullen är väldigt motiverande. 

Dag 2 kändes hemsk. Alltså, verkligen hemsk. Jag var nära att ge upp flera gånger och när tonåringen rostade mackor på kvällen fick jag gå undan för att inte rusa fram med ett utsvultet vrål och slita smörgåsen ur handen på honom. Har ni någonsin tänkt på hur gott - och hur mycket - det doftar när man rostar bröd?! Herregud alltså, det doftar himmelskt. För att hålla mig sysselsatt och skingra tankarna gick jag flera promenader med hunden och gav mig dessutom på en storstädning av garderoberna. Jag lyssnade på poddar medan jag plockade ut allt, rensade och vek om alla plagg. Kastade två par byxor och några tröjor som gjort sitt. Även där hittade jag lite motivation när jag sorterade alla jeans som jag inte längre får på mig: jag ska komma i dem igen. Men det var ändå en jobbig dag. Allt från morgon till kväll var jobbigt och jag somnade av ren utmattning före elva på kvällen.

Dag 3 (idag) vaknade jag med världens huvudvärk och lite illamående. Det kan bero på att jag somnade ifrån både att dra ner persiennerna och öppna fönstret. Solen gick upp 03:37 imorse och det blir snabbt varmt som en ugn i sovrummet. Det var så kvavt när jag vaknade att det kändes som om luften höll på att ta slut. Huvudvärken kan naturligtvis också bero på min juicediet, eller vara en kombo av båda. Trött är jag också. Orkade inte alls gå lika långa promenader med hunden som igår. Däremot känner jag mig inte alls särskilt hungrig idag och det enda jag egentligen känner ett sug efter är att få knapra på knäckemackor med Bregott. Jag hoppas att det håller i sig så att jag inte hänger på låset på vår lokala pizzeria imorgon...

+ Billigt, billigt, billigt. Jag har kostat runt en hundring i mat dryck för dessa tre dagar och kommer inte att kosta mer under de kommande dagarna eftersom allt finns hemma. 
- Det här är inte direkt den roligaste utmaningen jag gett mig själv. Snarare tvärtom. 11 kommentarer:

 1. ÄLSKAR ärligheten! Mer sånt! Nu låter det kanske som att jag gottar mig i din olycka och det gör jag verkligen inte men det är alltid så befriande att läsa om trotsade motgångar. Heja dig som kämpar på. Jag tillhör också skaran som inte egentligen tror ett skvatt på det där med olika juicer och detox hit och dit, men jag blir egentligen mest irriterad på när människor köper dyra kit i tron om att det är det enda som funkar och när man får en ovälkommen föreläsning om hur juicerna skall rensa kroppen från "allt dåligt". Suck. Med det sagt så hejar jag på dig ändå! Det är alltid intressant (och apjobbigt) att utsätta sin kropp för andra saker, men hoppas det funkar. Om inte annat får du ju garanterat en ny uppskattning för mat hehe. Har hört från olika håll att det är på tredje dagen man uppstår, dvs får energin tillbaka vid en fasta? Synd om du bryter precis innan belöningen menar jag. Hoppas du har en go semester i semestervädret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppskattningen! Ärlighet är en hederssak och bloggen skulle mista sin betydelse om jag började tumma på sanningen.

   Förra sommaren hade jag en kompis som juicade. Har till och med för mig att jag skrev om det i bloggen, hur hon fick sin kur levererad till dörren trots att hon har två bilar och att det kostade skjortan. Men flaskorna var jättesnygga och såg trendiga ut, verkligen. Inte som hos en annan som körde allt i blendern och hällde upp i en gammal tillbringare...

   Naturligtvis tror jag inte ett smack på någon renande effekt men kroppen får en paus från vanlig mat (och en massa onödigt men gott som mackor och choklad) och det är lättare att dra ner på onyttigheterna efter en fasta.

   Jag valde att köra tre dagar för att det var första gången i hela mitt liv som jag testar något liknande och tro mig, det var tillräckligt tufft.

   Radera
  2. Du känns verkligen ärlig i ditt bloggande annars också, hoppas du inte tog det som en pik :)

   Jag gjorde något liknande en gång och höll ut i en (1!!) dag så det där med tre dagar var mest av nyfikenhet, ville höra av någon spm också kämpade om det verkligen stämde?

   Radera
 2. Intressant att läsa om dina funderingar och reaktioner på detox!

  Själv inledde jag semestern med fasta. Hade planerat 5 dagar, men det kändes så bra HELA tiden att det blev 10.

  Tredje dagen är ju ökänd i fastesammanhang. Men jag tänker också, varför plåga sig själv om det inte känns bra?

  Lycka till med kilojakten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men gah! Gnid in salt i såren bara, gör det :) Så klart att det kändes bra HELA tiden och att du höll ut i 10 dagar. Själv hade jag kunnat tugga på en mdf-skiva den tredje dagen men det är ju jag det...

   Och som svar på din fråga: jag kan ju inte ge upp så fort det blir lite uppförsbacke! NO PAIN NO GAIN! Då hade jag aldrig klarat av mitt köpfri år och jag hade definitivt ALDRIG lyckats sluta snusa! Jag är så nöjd, glad och stolt över mitt snusstopp (tänk vad bra, både för hälsan och ekonomin!) och det var enormt plågsamt i ett par dagar. Mycket jobbigare än min mesiga mjukfasta. Dessutom är det en hederssak för mig att alltid blogga fullständigt ärligt, är det lätt så berättar jag det och är det svårt så berättar jag det.

   Radera
 3. Kanske jag också skulle köra på något sånt här, för att döva pengasvinnet efter 4 dagars hotellvistelse, och tonårsshopping, och utemat, 10000 på 4 dagar. Fast vi hade ju sparat till det så, men det svider i en snåltarms hjärta =)
  Keep on saving

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det svider alltid i en sann sparsjäl även om det är planerade utgifter men jag tycker att det låter som om ni hade det toppen! För mig är det jätteviktigt att barnen inte drabbas av mitt sparande så där är vissa utgifter oundvikliga. Å andra sidan drar de faktisk in en liten slant också, i form av barnbidragen.

   Radera
 4. Låter inte hälsosamt, men vad vet jag.

  /E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde något som kallas mjukfasta i tre dagar och det är naturligtvis helt ofarligt för en frisk person. Däremot rekommenderar man INTE barn, sjuka, gravida, ammande eller personer som haft någon form av ätstörning att fasta. Är man osäker kan man ju alltid rådfråga en läkare innan.

   Radera
 5. :D Sorry, det var inte meningen att håna...

  En fundering som jag har är om det kanske är för att du har det där snusberoendet som det blev extra jobbigt. Många som slutar med nikotin använder kolhydrater som ersättning, vad jag förstår. Så när hjärnan inte får sin fix så slår den bakut? Bara en teori....

  Njut av ledigheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håna på bara! Klarar man att fasta i 10 dagar så har man all rätt i världen att håna på utav bara helsike :D.

   Måste erkänna att jag alltid varit en riktig carb queen både före, under och efter snusandet. Jag älskar kolisar och vill inte kännas vid någon lågkolhydratkost... Tyvärr har jag ju dragit ner lite på dem nu men jag tänker aldrig sluta med dem.

   Radera