torsdag 11 maj 2017

Åtminstone en i familjen med giltigt pass

Idag är det torsdag och jag ligger i soffan medan min äkta hälft står vid spisen och gräddar pannkisar. Jag dukade, den ultimata arbetsfördelningen.

Pannkakor som tar en timme att steka och fem minuter att äta upp - men så gott. Det är lite som att äta efterrätt till middag tycker jag. Men det är billig basmat som alla utom vår yngsta uppskattar. Jag har bara träffat en enda unge som inte gillar pannkakor (eller våfflor) och det är mitt eget barn. Men han äter ändå. Det är samma sak med korv, han gillar verkligen inte korv. I alla fall inte varmkorv eller grillkorv. Fina lammkorvar med hög kötthalt eller smakrika kryddkorvar som chorizo går alldeles utmärkt. Tänk hur många grillstunder det varit genom åren när den stackaren stått utsvulten och sett Dennis grillkorv läggas på gallret. Vi förutsätter att alla barn älskar de klassiska barnrätterna som brukar finnas på barnmenyn men så behöver det naturligtvis inte vara. 

Den här veckan fick bli en riktig vilovecka. Det borde varje vecka vara men förra veckan råkade bli tjocksmetad med måsten. Många saker man inte riktigt kan styra över såsom läkarbesök och föräldrasamtal med skolan. Lägg till en stor släktbaluns i helgen och ni kan föreställa er hur stressen gick på högvarv. Man kan ju tycka att släkten vore den enklaste att träffa när man inte är i form men så fungerar det tyvärr inte. En folksamling är en folksamling och jag blir snabbt överhettad i skallen av sorlet och alla intryck som jag bombarderades med. Dessutom var fem av barnen som närvarade under fyra år. Men jag är glad att vi åkte, det var roligt för sonen och viktigt att vi gjorde något tillsammans. Skönt att få bli omhändertagen också, sätta sig vid dukat bord och annat bekvämt.

Tonåringen var inte med eftersom han var bortrest. Han har varit utomlands i fem dagar. Japp, ni läste rätt! Utrikes resa minsann. Perfekt, det borde få tyst på honom ett tag. Ni vet hur han är, han vill leva livet och helst sätta en bred guldkant med lite extra glitter på tillvaron. Därför var det toppen att han fick följa med flickvännen och hennes familj när de skulle åka på internationell tävling. Sonen flög dit helt ensam och när han kom fram tog han ett tåg till den stad där de skulle sammanstråla. Som förälder är jag stolt över att han är så självständig och kapabel kille som inte drar sig för att resa på egen hand. Man kan inte direkt kalla honom resvan, åtminstone inte vad gäller flygresor. Vi har inte varit utomlands på flera år. Men så kom han hem lite mer världsvan också och hade mycket att berätta. Enligt honom var det ingen biggie men jag tror nog han kände sig rätt cool när han åkte ut till Arlanda med det alldeles purfärska passet i väskan. Den stackaren hade inte ens ett giltigt pass utan var tre år gammal på passbilden i det numera utgångna passet. 

Vi betalade biljetterna men själva uppehället kostade ingenting eftersom han delade hotellrum med flickvännen. Frukost ingick och resten av måltiderna stod familjen för, precis som vi betalar maten när hon är hos oss. Det behövdes bara en enkelbiljett, de bilade tillbaka till Sverige och sedan tog han tåget hem. 

Så här såg utgifterna ut: 
Pass: 350 kr
Flygbuss: 89 kr. 
Flygbiljett: 517 kr
Fickpengar: 400 kr (varav han bara spenderade 255 kr)
Tågresa hem: 190 kr

Helt klart värt det med tanke på mervärdet resan gav i form av upplevelse och erfarenheter. 

Inte kom han hem mer ödmjuk heller. Bland det första han sade var: Jag ska skaffa mig en fin penna för 500 kr som jag bara ska ha när jag skriver min underskrift. Haha, man kan undra hur många viktiga dokument han fått skriva under medan han var på resande fot? Jag svarade som jag alltid gör: Det låter toppen! Börja tjäna pengar och gör det. Vilket helt krasst betyder att jag stödjer idén men inte tänker finansiera den. Jag bromsar inte någon i familjen genom mina snålidéer då jag anser att de måste få fatta sina egna beslut och på så sätt lära sig. Själv växte jag upp med en förälder som fnös åt det mesta jag önskade mig och jag vet hur förminskad man känner sig. Det är sparsamhetens huvudregel nummer ett: låt andra göra vad de vill för sina pengar så kan du göra vad du vill för dina. 



8 kommentarer:

  1. Vilken underbar blogg du har !! Jag är så glad att jag har hittat hit. Nu ska jag plöja igenom dina inlägg från start... puh....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad roligt!
      Hoppas att du får en härlig läsning då ;)

      Radera
  2. Hemma hos oss är lasagne och kåldolmar (med gräddsås) favoriter, gott, billigt och bra. I lasagnen drygar vi ut köttfärsen med morötter, oliver, soltorkade tomater osv. Går utmärkt att frysa in med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kåldolmar, vilket bra tips! Undrar om det går hem hos mina grabbar...
      Lasagne är en stående rätt hemma hos oss och även här brukar vi rivna ner morötter m.m i köttfärsen. Tycker det ger god smak också, förutom att ge mer volym. Annars är gratäng min paradrätt när det gäller att ta till vara på rester. Precis A L L T går att kasta ner i den :D

      Radera
  3. Har en son som är precis som din stora, guldkant på allt i livet önskas, varför köpa billigt när det finns dyrt liksom.. Han har dessutom nåt gemensamt med din lilla, pannkakor och korv är inget han äter..

    SvaraRadera
    Svar
    1. En tröst att det finns fler som är likadana :)
      Egentligen inte konstigt alls att de vill ha guldkant när vi lever i en tid när titeln "influencer" hör till de mer välbetalda yrkena...

      Radera
  4. När jag växte upp blev det ostfodue när vi barn fick önska mat på t ex födelsedag eller skolavslutning. Och min stora pojke på fyra år har fått upp ögonen - och smaklökarna - för gryuère �� . /Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh ostfondue! Men det verkar ha kommit tillbaka lite nu när Raclette är så populärt. MUMS, blev riktigt sugen på ost nu. Bra smak din son har, Gryuére är supergott - men dyrt. Som alla bättre ostar.

      Radera