lördag 7 januari 2017

Hej 2017!

Ibland känns det som två världar som aldrig möts. 
Det jag tänker på är mitt förra blogginlägg om julklappar och den verklighet jag lever i. Jag fick nämligen några kommentarer från läsare som förstod vad jag menade och som försöker hålla nere antalet klappar. Några av er hade gjort överenskommelser med släkten. Jag tycker det är supersmart och hade gärna gjort samma sak men när jag tagit upp det med folk i min omgivning får jag inte mycket gehör. Eller rättare sagt, inget alls. Jag har inte tagit upp det med släkten utan bara kollat runt lite för att höra vad vänner och bekanta tycker. Ni vet, smyger in ämnet när julen ändå kommit på tal. Jag fick ungefär samma svar från alla - om man har råd, så varför inte? Det är kul att göra barnen glada och få överraska dem med en drömjul. Ungefär där har jag släppt diskussionen eftersom jag känt att det verkar omöjligt att få fram vad jag menar. 

Nog om det. Julen är över sedan länge och vi befinner oss i fattigmånaden januari. Vilket inte heller märkts av då det är full kommers i vårt lokala köpcentrum. Vi har själva varit där för att uträtta några små ärenden och det känns som mer trängsel och längre köer än under själva julhandeln. Vi har inte gjort några fynd på mellandagsrean utan behövt köpa vardagssaker som batteri till en klocka och glödlampor till badrummet.

Vi drog ner på tempot efter mellandagarna och har haft en lugn och skön tid tillsammans. Nyårsafton firades till hälften hos några grannar och till hälften hemma. Det var ett bra upplägg med tanke på hunden som vi ville vara hemma med under tolvslaget, och ingen resväg. Kostnaden för nyårsafton blev därför bara en gå-bort-present för 108 kr. Utöver detta har vi socialiserat med amerikanerna och en annan familj vi sällan hinner träffa. Allt har legat på en lugn och stressfri nivå som passar mig. 

Ett nytt år innebär alltid något av en nystart. 
De senaste åren har jag ju tagit i rejält och lagt ribban högt. Köpstopp, sluta snusa och amorteringen på 5000 kr i månaden. Det är inte utan att det känns lite tråkigt att inte ha någon större utmaning i år. Hur jag än vänder och vrider på det hittar jag ingenting som känns tillräckligt mycket som en utmaning och som skulle kännas genomförbart. Kanske för att jag redan infört de största förändringarna och för att min ekonomi begränsas av sjukskrivningen? Därför nöjer jag mig med att försöka bli ännu mer sparsam och bli ännu mer matsmart! VARJE KRONA RÄKNAS är mottot!
Årsskifte innebär också ett litet klirr i kassan. Till att börja med blev det ungefär 5900 kr i räntor, vilket än en gång påminner mig om att vi sitter på för mycket kontanter som behöver investeras i något mer lönsamt. Swedish Match hade en extra utdelning om 9,50 kr per aktie så det blev lite över 6000 kr där också. Tack, tack! 

Utöver detta har vi roat oss med att baka bröd och frosta av frysen. Det gällde att passa på när kylan kom. Lätt att förvara maten ute på balkongen under tiden frysen avfrostas. Nu har vi sorterat allt efter ett nytt system: bröd på en hylla, kött och fisk på en annan och sötsaker som glass och bullar på en tredje. Grönsaker och bär samlat på ett ställe. Så nu är det bara att försöka hålla det nya systemet och inte kasta in allt huller om buller för att man har bråttom eller är slarvig. Den största fördelen är nämligen att man direkt kan se vad som finns och hur mycket. Och vad som behöver ätas upp om man till exempel fyndat kött på kort datum. Vi behövde inte kasta något. Eller jo, vi kastade en halv fralla som blivit bortglömd och frystorkad men annars var allt i ätbart skick. Att minska matsvinnet är verkligen ett av de bästa spartipsen! 

Jag tror inte att vanligt folk förstår hur mycket pengar som går i soporna när de kastar mat. Det var inte alltför länge sedan jag inventerade vår frys och kombinerade ihop maträtter utifrån vad som låg i den, för er som minns det. Jag älskar att "äta ur frysen". Matkostnaderna stannar upp tillfälligt och man förhindrar att saker blir bortglömda och liggandes. Så brukar ni inte redan göra det måste ni införa det genast. Detta bör naturligtvis även göras i skafferiet, kolla alla bäst före-datum och prioritera maträtterna efter det! Vi har till exempel jättemycket pasta och riskakor nu, efter en del superklipp som varit i matbutikerna. Riskakorna kostade 5 kr styck för olika smaksatta varianter och jag passade på att bunkra. 

Min man börjar jobba på måndag så vi planerar att försöka baka en omgång bröd till imorgon. Gott att ha nybakat bröd på en söndag men också praktiskt inför kommande veckan. Bara att ta fram så mycket som behövs från brödhyllan i frysen, hehe. 


13 kommentarer:

 1. Älskar frys/kyl/skafferirensar-månader. Så himla bra! Körde det i 8! veckor i höstas och handlade då för mindre än 400kr/månad. Varav 150kr/månad gick till ekomjölk. Mjölk är livets bästa dryck så även under spararmånader måste jag har min mjölk för att må bra. Det visar dock hur mkt som finns därhemma om man använder sin fantasi och sina lager så att säga. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, det var anmärkningsvärt fina matkostnader! Jag håller med om att mjölk är en hälsodryck och även hos oss går det åt mjölk. Även om vi inte har den som måltidsdryck utan i kaffet, till gröten och i mat som tex pannkakor eller bechamelsås till lasagnen.

   Utöver de ekonomiska fördelarna älskar jag ju att rensa och "börja om" så det är en underbar känsla att äta ur kyl, frys eller skafferiet.

   Radera
 2. Jomenvisst! Bunkra när det är billigt, och sen komma ihåg att äta upp så finns det massor av pengar att spara! Vi har organiserat ungefär som ni med en proteinlåda och en bär/grönsakslåda i frysens underdörr. I överdörren med öppna hyllor har vi färdiga matlådor (dvs portionsförpackade rester), bröd och glass.

  Men ojojoj så mycket man sparar på att baka bröd! Brukar kunna köpa 2kg vetemjöl för ca 5kr, vilket räcker till fyra limpor. Och gott blir det också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt och jag fattar inte hur ett sådant ordningsfreak som jag kunnat ha så slarvigt i frysen under en så lång tid. Vi har försökt ha en proteinlåda (bra ord, tack!) men med två barn har alla lådor blivit huller om buller-lådor. Men det är slut på det nu!

   Vi brukar få 2 kg-påsar vetemjöl som gåva från vår lokala matbutik två-tre gånger om året (detta varierar de genom att skänka 2 kg socker ungefär en gång om året) men jag har alltid önskat att man kunde få 2 kg oxfilé istället ;)

   Radera
 3. Svar
  1. Tack bästa Onkel och detsamma till dig! Lyssnade på Sparpodden med dig tidigare idag och det var härligt att få en röst till bloggen ;)
   Du var så jäkla bra att jag hoppas att INGEN missar det poddavsnittet!

   Radera
 4. Härligt inlägg, gott nytt 2017! Jag älskar att "rensa" längst bak i skåpen och slänga ihop lite smågalna maträtter för att bli av med saker som riskerar att bli gamla. Det är som sagt läskigt vad mycket folk kastar bort i onödan. Imorgon blir det nog brödbak och avfrostning, tack för inspiration!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Ja, det är en sådan jäkla härlig känsla att rensa och börja om på nytt med saker och ting. Inte minst mat. Avskyr den där burken möglig tacosås man brukar hitta längst bak inne i kylen...

   Dessutom gillar jag de där smågalna maträtterna du beskriver, de brukar bli riktigt goda. Man kan slänga ihop det mesta och kalla det gryta eller soppa beroende på mängden vätska :)

   Radera
 5. Jag håller med! Vi blir som mest kreativa med maten när vi äter ur. Vi är ibland hemifrån några vector om året i olika perioder, och vi äter alltid ur kyl och frys och stänger av dem innan vi åker. Så nu, exempelvis, inför vårt äventyr, börjar vi äta ur skåpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju en anledning god som någon att äta ur kyl och frys :) Perfekt dessutom, mer pengar över till själva äventyret! Måste kolla in din blogg, vart det bär av och när. Vad roligt!

   Radera
 6. Hej Snålcoachen!
  Nu har jag läst igenom hela din blogg. Jag måste stämma in i hyllningskören: du skriver så bra och roligt. Det har varit som att läsa en bok! Samtidigt har kommentarerna varit mycket givande och jag har läst alla dem också.

  Jag har väldigt mycket tankar om både ämnet för bloggen samt din blogg specifikt. Får se om jag skriver allt i detta inlägget eller om jag återkommer. Kanhända blir det ett långt inlägg.

  Din blogg är absolut min favorit-ekonomiblogg. En av anledningarna till det är att du är kvinna, precis som jag. Redan där blir det lättare att känna igen sig. Jag har märkt att ekonomibloggar generellt blir mer intressanta ju mer likheter jag hittar mellan mig själv och bloggaren. De barnlösa bloggarna går därför bort direkt, de brottas inte med samma utmaningar som jag själv gör. Är ekonomin för bra hos bloggaren blir det inte heller så intressant. En del slår sig för bröstet för att de lyckas spara så mycket, och det är ju kul för dem men om de sparar mer i månaden än vad vårt hushåll får in så blir det ändå verklighetsfrämmande för mig och jag blir inte heller så imponerad när deras utgifter är högre än våra trots att vi inte snålar så mycket.

  Konstigt nog har du och jag inte så många likheter mer än att vi är kvinnor och har två barn. Jag bor i villa i en småort, är nog några år yngre än vad du är och har yngre barn. Men ändå kan jag mer identifiera mig med dig vilket gör din blogg högintressant. Undrar om det är det faktum att du är kvinna som väger tyngre än mycket annat. Men manliga ekonomibloggare är så ofta raljerande och jag mår nästan dåligt efter att ha läst dem. Det är många gånger som att träffa på en dålig chef... Du däremot lyckas alltid att inspirera utan att förnedra. Du tar upp exempel men inte på ett sätt som att du gör dig rolig på andras bekostnad, på sin höjd undrande. Det hedrar dig!

  En annan sak som gör din blogg rolig är att du pratar mer om ekonomin som en del av vardagslivet än om ekonomi i siffror. Jag är oerhört intresserad av privatekonomi men totalt ointresserad av att läsa om aktier. Att få ta del av ditt liv så pass som du låter oss blir väldigt spännande. Och särskilt när du tar det i ekonomiska aspekter.

  Nä, nu hinner jag inte skriva mer. Får hoppas på att få till en kommentar till snart med lite mer funderingar.
  /Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina ord! Underbart med feedback och givetvis ser jag fram emot att du återkommer med fler funderingar och tankar.

   Det är extra roligt eftersom jag länge var tveksam till att börja blogga. Jag var så osäker på om någon alls skulle läsa. Kanske just för att jag är kvinna med barn. En sparblogg är nog inte det första man väntar sig då. Snarare förväntas man ha en liten mysig blogg om barnuppfostran och inredning, varvat med lite recept kanske. Istället skulle jag snåla in på allt och vem vill läsa en blogg om det, tänkte jag? Och i början hade jag ju heller inga läsare, skrev mest för min egen skull.

   Jag hade också noterat att de flesta ekonomibloggar var skrivna av män och med inriktning på aktiehandel. Enligt dem spelar vi naturligtvis inte i samma liga. Bortsett från det uppenbara - att jag inte har någon aktieblogg - så fördömer de förmodligen hela min livsstil ur ett sparperspektiv. Barn! Hund! Två riktiga pengaslukare. Om man inte har egna barn kan det ju också vara svårare att förstå hur det livet fungerar. Själv brukar jag tänka att jag sparar mer än många barnlösa människor gör och det är inte alls säkert att jag hade gjort dessa livsval som barnlös. Och oss emellan tror jag några av dem kommer att ändra sig om några år och skaffa barn, köpa hus och bil för pengarna. Följde några ekonomibloggar i början som kom till ände när bloggarna blivit sambo och köpt hus... Just sayin'!

   Radera
 7. Hej!

  Mitt namn är Ludvig och jag marknadsassistent på Axofinans.com

  Jag skulle vilja komma i kontakt med er, men hittade inte någon kontaktinformation. Skulle du kunna skicka ett mail till ludvig@axofinans.se?

  SvaraRadera