onsdag 21 maj 2014

Välfylld eller skral semesterkassa?

Större delen av dagen har ägnats åt ett litet äventyr för valpen. Tillsammans med varsin kompis åkte vi till ett naturreservat där det även finns en 4H-gård. Miljöträning för valparna och natursköna omgivningar för oss vuxna. Vi satt på klipporna och blickade ut över vattnet och jag lovar att jag totalt glömde bort allt vardagsstök. 

Jag vill passa på att flagga för utflykter som umgängesform. Det är otroligt avkopplande att packa ner en matsäck och ge sig ut i den sköna sommarvärmen. Det här är så självklart tänker ni sparsamma bloggläsare, men faktum är att många andra inte verkar hitta bort från uteserveringarna. Så här års är det knökfullt och alla verkar vilja njuta av att få mat och dryck serverad av jäktad serveringspersonal. Det är inget fel med det men det är bättre för plånboken att ha picknick med medhavd matsäck. 

Detta för mig osökt in på den hägrande sommarsemestern. Har ni sparat till semestern? Några av er kanske har en kommande skatteåterbäring som ska finansiera eventuella semesterresor? Gör ni en budget för sommaren eller släpper ni allt för ett par veckor? 

Jag funderade över vad som räknas som en genomsnittlig semesterkassa och slog en sökning på ämnet. Jag hittade uppgifter från 2012, då planerade svenskarna att lägga 14 900 kr på sin semester. En barnfamilj med två vuxna och två barn beräknades lägga ut 18 600 kr. 

Är det bara jag som tycker att det verkar vara lågt räknat? 
Jag förstår att alla har olika förutsättningar och att inte alla åker på utlandsresor men ändå, om jag tittar på min egen bekantskapskrets är det nog inte många barnfamiljer som klarar att hålla sig under 20 000 kr. Sist vi åkte till Spanien kostade det över 20 000 kr för två vuxna och två barn och då var det en ordinär charterresa med boende på ett lägenhetshotell. Och semestern var inte slut när vi kom hem därifrån utan det återstod några veckor innan skolorna började igen, om man nu ska räkna in alla extra utgifter och inte bara resorna. Även de år då vi har semestrat inom landets gränser har tusenlapparna fladdrat iväg. Allt är dyrast under högsäsong, att hyra stuga på Gotland kan lätt gå loss på mellan 6000-9000 kr för en vecka. Då tillkommer resor till och från stugan, mat och fickpengar. De som inte har skolbarn tjänar verkligen på att inte åka under skolloven...

Är man en stor familj kostar det en rejäl slant att roa sig på olika nöjesparker som Gröna Lund, Liseberg, Kolmården eller Skara sommarland. Med andra ord, hål i plånboken så fort vi gör vanliga semesteraktiviteter.

Detta är inte tänkt som något "oj, vad dyrt allting är-gnäll" utan mer en reflektion kring semesterkostnader. 

Skriv gärna och berätta era tankar kring semesterkostnader!







8 kommentarer:

  1. Vi ligger på den nivå. Mest för att vi åker till Frankrike varje år. Då är det 15000 .- till slutdestination för 3 personer.
    Annars blir det ett par tusen för att hälsa på familjen/kompis.
    Jag tror att man kan göra det billigare. Mina semestr när jag var barn var rycksäck eller cykel med tält i england, tyskland m m. Då var jag 8-12 år gammal. Så det går att göra det billig om man vill.
    Båtlufta i Grekland kan vara ganska billig om man inte vill vara där under somma (bästa perioden är våren)
    Men för att koppla till inlägget från frivid42: det är inte för att alla gör det som man behöver göra samma sak. Jag är inte sugen på en all inklusive eller charter resa till en semesterbyn.

    Jag tror att det kan vara bra att visa barn att man kan åka på semester på en enkel och relativ billigt sätt. Men samtidigt finns det en del som har svårt att klara att de inte vet var de ska sova inatt speciell med 2 7-10 år gammal barn :-) .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror på att prioritera vad man värdesätter mest oavsett om det är en resa till Frankrike, all inclusive-charter, mosters lilla stuga i skogen eller tältsemester. Vill man resa utomlands går det att lägga in i budgeten och anpassa resten av året efter de efterlängtade resorna.

      Men, precis som du skrev, så länge man inte gör det för att man tror att man måste leva upp till andras värderingar på vad som anses vara en lyckad semester.

      När det gäller barn tror jag att det viktigaste är att de får UPPLEVA något tillsammans med familj och kanske släkt eller vänner. Jag är övertygad om att barn har ett stort behov av att "bryta vardagen" och få ett händelserikt sommarlov men det betyder inte att DE tycker att det dyraste alternativen är de roligaste.

      Radera
  2. Sen blir Tack! :-) Nä, inte direkt fy skam! Känns väldigt skönt och med tanke på att jag då äger mitt (mikro)boende så kommer jag ha väldigt låg boendekostnad. Japp, ser fram emot det!21 maj 2014 kl. 22:17

    Intressant fråga, vad semestern kostar i olika familjer!
    Vi ska ha, för oss, en dyr semester i år. En vecka som vi budgeterat 10,000,- för. Två vuxna och ett barn, som delar vissa kostnader med en annan vuxen med ett barn, som ska besöka vårt södra grannland.
    Sen blir de

    SvaraRadera
  3. Krånglade här när jag skulle kommentera, så den konstiga kommentaren ovan är min...
    ...och jag tänkte berätta mer om årets sommarlov.
    Dottern kommer spendera flera veckor på annan ort och jag kommer jobba och fixa hemmavid. Sen blir det ett par veckor då hon troligen mest umgås med kompisar och vi gör gratis-aktiviteter på hemmaplan.
    Blir nog ytterligare en liten trip som kostar runt tusenlappen.
    Ja, det är våra extra-utgifter i sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att du visar att det går att komma lindrigt undan :)

      Eftersom jag vuxit upp med landställen hade vi ofta med oss någon kompis eller kusiner på loven. Det här med att "låna ut" sina barn på semestern borde vi tala mer om. Det är ett bra sätt att ge barnen extra sommarupplevelser tillsammans med någon kompis. Mina barn som bor i lägenhet älskar att få åka hem till kompisar som har trädgård, kanske med pool (de där uppblåsbara räknas också, barn behöver inte platsbyggd pool för att ha kul), studsmatta eller andra utomhusgrejer att roa sig med. I gengäld brukar vi låna dessa barn och ta med på något annat kul eller bara ha övernattning med film och snacks hemma hos oss. Nu i år med den ännu icke rumsrena valpen kommer vi att åka hem till vänner där vi kan sitta ute och grilla osv. På så sätt riskerar vi inte en massa olyckor på deras mattor inomhus...

      Radera
  4. Vi lägger ca 10 000 kronor extra undersemester månaden jämfört med vår vanliga budget. Dock kostar ju semestern mer än så då vi lägger våra vanliga budget också den är 1000 kronor per barn, 3500 kronor per vuxen, 3000 kr till mat och ca 2000 kr för bränsle till bilen totalt har vi då (10 000 + 1000*3 + 3 500*2 + 3 000 + 2000) = 35 000 kronor per månad. Vi räknar dock att vår semseterbudget är 10 000 eftersom de övriga kostnaderna ju finns under alla månader och inte bara under semestern. Om någon säger att deras semester kostar 35 000 kr och någon annan 10 000 skulle det alltså kunna betyda samma sak? Vart annat år åker vi på en längre resa vanligen till nordamerika och då lägger vi till 50 000 på samma sätt som ovan för den månaden/eller månaderna.

    SvaraRadera
  5. Råkade skriva 35 000 ovan istället för 25 000 ovan, men pricipen är den samma:-)

    SvaraRadera
  6. Tack för din uträkning. Du gav ett genomtänkt svar och lyckades sätta fingret exakt på min frågeställning, nämligen hur ni proffs räknar fram semesterkassan.

    Jag tycker att det var så intressant att jag kände mig tvungen att dra det ett varv till i bloggen...

    SvaraRadera