söndag 11 maj 2014

Budgetutmaningen

Inspirerad av Ann-Christin på Köpstoppsbloggen (http://notbuying.blogspot.se/2014/05/min-budget-ar-inte-din-budget.html) har jag försökt sammanställa våra fasta utgifter för att få en överblick. 

Vi är en familj på fyra personer med två barn, 12 och 14 år. Min man har eget företag och jag har provisionslön så vi har båda varierade inkomster. Att göra en budget och räkna ut hur mycket vi kan spara varje månad är snudd på omöjligt. Istället har jag som mål att spara minst 14 000 kr i månaden, allt utöver det är ett plus. 
I dessa 14 000 kr ingår båda barnbidragen samt ett stående fondspar på 1200 kr.

Boende: 10 000 kr 
(Lånekostnad 4000-5000 kr, amortering 566 kr och månadsavgift 4939 kr)
El: 700 kr
Försäkringar: 1081 kr
Comhem: 550 kr (telefon, bredband och TV)
Mobiltelefoner: 1000 kr (tre st abonnemang) 
Fackavgift: 605 kr
Transport SL-kort: 790 kr/månad (+ 720 terminskort ungdom). 
Pensionsspar: 1084 kr

Totalt: ca 16.000 kr/månad

Övriga "fasta" utgifter: 
Mat: 4500 kr
Nöjen: 500 kr (främst make och barn, köpstopp för min del)
Övrigt: 1000 kr (månadspeng barn, fritidsaktivitet barn m.m)

Totalt: 6000 kr

= 22.000 kr. 

Viktigt att nämn är att vi har sänkt våra kostnader. Tidigare låg matkostnaden på 6000-7000 kr och jag spenderade lätt över 5000 i månaden på kläder och nöjen. Mitt sparande var alltså mindre än hälften av nuvarande sparande och det är något jag är oerhört stolt över. 


15 kommentarer:

  1. Hej! Kul att få ta del av er "utgiftsbudget". Jag förstår att det är svårt att göra en riktig budget när nkomsterna variera. Jag lägger upp länken på budgetsidan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det är knepigt. Det går visserligen att räkna ut ett snitt på vad jag tjänar i månaden genom att titta på årsinkomsten men det är svårt att budgetera vettigt med löneskillnader på upp mot 10 000 kr (efter skatt).

      Viktigast är att alltid hamstra bra månader för att täcka upp för årets sämsta månader. Skulle jag sätta sprätt på hela lönen en guldmånad så räcker inkomsten knappt till räkningarna en riktigt usel månad.

      Radera
  2. Hej! Vad sparar ni till? Har ni olika "högar" för olika spar? Ni verkar bo hyfsat billigt för att vara Stockholm. Tack för att du delar med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är egentligen mest jag som sparar (även om maken givetvis drar sitt strå till stacken) och målet är frihet/valmöjlighet att slippa jobba heltid i framtiden. Våra "högar" är uppdelade i buffert, semesterkassa, mitt frihetsspar och barnens sparpengar.

      Och ja, vi bor billigt om man jämför med de flesta av våra stockholmsvänner. Belåningsgraden på bostaden ligger under 50% och det är anledningen till det blygsamma amorteringsbeloppet. Men tanken är att vi ska börja amortera mycket mer inom en snar framtid.

      Radera
  3. Tycker det verkar bli en del på boende. Lägger själv ca 5000 per mån i boendekostnad. Då bor jag visserligen inte i en storstad vilket jag är rätt nöjd över. Tycker man får ut rätt mycket på det, både livskvalitetmässigt och ekonomiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan verkligen förstå att du tycker det, ur ett utomregionalt perspektiv. Lustigt nog ligger vi tvärtom bland de som bor absolut billigast om man tittar runt i bekantskapskretsen.

      Har du familj och barn? I så fall låter 5000 kr anmärkningsvärt lågt ur min synvinkel.

      Radera
  4. Era (och även många andras) låga makostnader är det som är mest uppseendeväckande! Jag är bara en person men att äta under 2000 kr/mån är en rejäl ansträngning. Och då köper jag absolut inte bara ekologiskt, långt ifrån.

    Förr när jag inte räknade på matkostnaden alls men började räkna och upptäckte att den låg på 2500-2800 kr/mån så ändrade jag på det. Räknar bara sedan ett par år tillbaka då jag alltid trott att det varit moraliskt fel = snålt tänk, så jag höll mig borta från att räkna över nästan några utgifter. Knepet att hålla koll i alla fall (=moraliskt rätt) var att se till att man enbart köpte enligt verkligt behov (som ju ofta är en tolkningsfråga). Är uppfostrad med talet om "kärleken till pengar är roten till allt ont", något som talades ut hemma när man sparat sin veckopeng för ofta.

    Eva

    SvaraRadera
  5. Maten är dyr för ensamhushåll och en stor familj köper troligtvis oftare storpack och har oftast större kyl/frys. För oss har det varit en utmaning att komma ner till snålmånadens resultat och förhoppningsvis klara matkostnaderna på budgeterade 4500 kr i framtiden.

    Jag rotar i "kort datum"-hyllan, anpassar matsedeln efter veckans erbjudanden och extrapriser, lagar ofta riktiga budgeträtter som broccolisoppa och vegetariska pastagratänger m.m. Jag hade ett helt annat köpbeteende när matkostnaderna låg på 6000-7000 kr, köpte vad vi var sugna på för stunden och fyllde kylen med goda charkuterier och en massa "onödiga" livsmedel. Det gör stor skillnad! Nu känns det plötsligt festligt att emellanåt komma hem med juice eller dessertostar (för att nämna några) och vi uppskattar det på ett annat sätt än när det var vardagsmat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, maten verkar bli dyrare för ensamhushåll som du skriver. Samtidigt vittnar många om att de just för att de äter ensamma ofta bara äter fil och yogurt eller annan lätt mat. För mig låter det förfärligt och omöjligt! Dessutom behöver det inte bli billigare heller. Tänk yogurt, müsli, olika bröd, olika pålägg mm. Mättar inte så mycket, inte heller i längden så billigt som det kan verka. Risken är dessutom att det blir kakor, godis, spontan dyr hämt- eller utemat för att stilla akut hunger. Just det att man mer sällan måste ta hänsyn till någon annan så kan man strunta i matplanering och därmed blir mer spontan och det blir ofta dyrare...

      Hmm det är ändå fortfarande ett mysterium för mig detta med så låga matkostnader...äter ju mest tonfisk, bönor och tomatsås med potatis ris eller pasta. Grönsaker till. Gröt, kaffe och kanske smörgås till frukost. Minst en frukt om dagen utöver det. Butiksbakade bullar ibland, någon godispåse då och då. Sötmandlar finns alltid hemma. Hämtpizza ca en gång per månad, Mc Donaldsmat kanske två gånger, utefika en gång, utelunch en gång. Ja, du ser mönstret. Det blir inte alltid under 2000 kr och inte är det något frosseri ändå direkt.

      Det du skrev att du gjorde verkar inte ha samma effekt när jag gör det. Kanske beror det på följande: Har märkt när man är bjuden på middag någon gång hos familjer att när man äter t ex lasagne så undrar jag hur i all fridens namn denna ugnsform ska räcka till alla fem vid bordet då det skulle räcka till bara tre måltider för mig...men det räcker då jag märker att många äter så pass lite och jag håller kniven på strupen under middagen... ;) Och grönsaker till middagen ja det verkar inte alltid självklart inte heller hårt bröd till maten, måltidsdryck, kaffe på maten osv. När jag bjuder på middag är det självklart att allt detta ska finnas + en enkel efterrätt.

      Kanske lyxar jag i min vardag utan att fatta det? Jag som är så snål och sparsam enligt mig själv.

      Ja, nu Snålcoachen fick du ta del av ytterligare en lång tankeström från mig. Tack för ditt tålamod. ;)

      Eva

      Radera
    2. Finner det intressant att du tycker det är ett mysterium med våra låga matkostnader. Är det mina kostnader eller sparbloggare i allmänhet du tänker på? Här kan du nämligen se en specifikation av våra matkostnader: http://spardiet.blogspot.se/2014/05/specificerade-livsmedelskostnader.html

      Vi äter "vanlig" hemlagad mat och alla får äta sig mätta varje dag. Det serveras grönsaker till alla måltider och det finns alltid någon frukt hemma. Däremot dricker vi vatten som måltidsdryck (förutom när vi har middagsgäster). Vi har en Sodastream som uteslutande används till att kolsyra vatten, inte för att göra läsk. Jag tror att vi fått ner kostnaderna mestadels genom att skippa all onödiga livsmedel och inte ha så sort urval på en och samma gång. Och extrapriser, extrapriser, extrapriser..!

      Radera
  6. Jag är också djupt imponerad av era matkostnader. Jag har varit ensamstående mamma med två barn och under många år bokfört alla utgifter utan att för den skull lyckats spara något.
    Nu när barnen är utflugna upptäckte jag att jag fortfarande spenderat ca 4000 kr/mån på mat förra året. Då har jag visserligen fortfarande bjudit barnen på mat då och då, både hemmavid och på restaurang. En normalmåltid kostar ca 20 kr så om man räknar på det borde ju 1800 kr räcka, men sen hade det blivit en del uteluncher och hämtmat, samt godis och annat småätande.
    Budgeten för 2014 ligger nu på 3200 kr och utfallet för jan-maj ligger på 2883 kr i snitt. Det utan att jag upplevt att jag snålat på något sätt. Det enda jag gjort är att planera bättre och sett till att det alltid finns god mat hemma, så att impulsköp kunnat undvikas. Tvärtom har jag i samma veva börjat att konsekvent välja ekologisk före traditionell vara och gått in för kvalitet framför lågbudgetvarorna.
    Så jag förstår ju att det måste gå att dra ner mycket mer. Er specifikation över matkostnaderna är mycket intressant. Har aldrig delat upp det på det viset men det ska jag göra! Vad är stapelvaror?
    Nu medans jag skrev kom jag på att jag är ju överviktig också. Och 30 % övervikt betyder ju kanske att jag borde kunna spara in 30% på matkostnaderna också!?!..
    Nu blev jag riktigt peppad! :-)

    SvaraRadera
  7. Ett stort tack för din intressanta och trevliga kommentar. Så härligt att du känner dig peppad! Ingen blir gladare än jag om vi kan stötta och hjälpa varandra att nå våra mål och diskutera våra erfarenheter.

    Jag budgeterar nu 4500 kr/månad till mat eftersom snålmånaden var lite väl extrem (och vi länsade allt ätbart här hemma vilket innebar att vi åkte på att fylla på förråden rejält efter månadens slut).

    Jag tror inte att det är just ekologiska varor eller undvikande av lågbudgetvaror som är den största boven utan matvanorna i stort. Att vi köper för mycket mat, köper bekväma lösningar (dyr hämtmat och/eller färdigmat), slänger för mycket mat och köper på oss för mycket kostsamma alternativ. Jag säger inte att det är så i ditt fall men att det är så för många, inte minst har det varit så för oss. Jag tittade nästan aldrig efter extrapriser tidigare och nu styr de hela vår matsedel! Jag jämför kilopriser, väljer alltid bästa pangerbjudandet och drar mig inte för att servera ett par riktiga budgetalternativ varje vecka.

    Stapelvaror är t.ex ris, pasta, konserver, krossad tomat, flingor och knäckebröd. Livsmedel med lång hållbarhet som går att bunkra i skafferiet.

    Utan att trampa på öm tå (det är absolut inte min avsikt) tror jag att övervikt ofta hör ihop med att man ätit fel och framför allt för mycket av fel saker så det kan bli en win-win för både midjemått och plånbok att se över sina vanor.

    Lycka till och håll mig uppdaterad på hur det går! Jag tar gärna del av dina specifikationer, det är alltid intressant att se hur andra gör och att ha något att jämföra med.

    SvaraRadera
  8. Jag har höftat ihop en specifierad lista nu utifrån de kvitton jag har kvar och det är uppenbart att jag har en mycket sämre mathållning än jag intalat mig! Jag lägger mycket mer än er på både utemat och färdigmat (ungefär dubbelt så mycket), men framförallt dryck (hela 7% av matkostnaderna hamnade här!) En del av dessa pengar går till juice, som jag dricker ett glas till frukost ibland, men det mesta är läsk och folköl.
    Jag blev också lite förvånad över att jag använt så mycket till färdigmat. Jag är en sådan som t ex köper kött i formatet ½ ko , så jag trodde nog jag var bättre på att laga själv än så.
    I fortsättningen ska jag försöka tänka på att köpa hem mera lättsam och "opräktig" mat. Nu är det nog ofta så att jag har storhandlat och skafferiet är fullt av linser och kålrötter, men så tryter orken och då blir det färdiglagat eller hämtmat istället när hungern blir akut.
    I samma stil fortsätter listan. De poster jag lägger ner mindre pengar på än er är förbrukningsartiklar, mejeri, grönsaker och godis. Men vad gäller godiset har jag redan jobbat på att minska det och det utgör fortfarande 13% av matbudgeten. Samtidigt döljer sig också en del substitutionsvaror under bröd och mejerier i form av kex och dessertostar...
    Målet jag har satt nu är en matbudget på 2000 kr/mån. Ev bjudmat tänker jag räkna bort. Jag ska göra en ordentlig sammanställning för nästa månad, som jag gärna återkommer med.
    Jag vill än en gång uttrycka hur glad jag är att jag hittade ditt blogginlägg! Det har varit en riktig ögonöppnare!

    SvaraRadera
  9. Kul att ta del av din budget!

    SvaraRadera