onsdag 30 april 2014

Summering av snålmånaden

Idag är det sista april och därmed är snålmånaden över. Det var en positiv och lärorik upplevelse som jag mycket väl kan tänka mig att göra om. 

Här kommer en summering:
Mat: 3446 kr
Hygien: 98 kr (till hela familjen)
Nöjen: 12 kr
Kläder/utseende: 666 kr
Transport: 170 kr
Inredning: 0 kr
Övrigt: 0 kr

Snålandet kändes aldrig svårt eftersom steget är litet mellan köpstopp och snålmånad. Därför har poster som nöjen, kläder och inredning varit en enkel match. Istället har den stora utmaningen varit att få ner familjens matkostnad. Familjens tre grabbar äter som blåvalar och vi är måna om att äta bra mat. 

Den övriga familjen har inte varit med i utmaningen förutom att de drabbades av nedskärningar i maten. Första veckan var det svårt att få med maken på det här påhittet, han tyckte att det var trams och trodde väl att jag höll på att förlora förståndet. Tills jag visade honom att Dagens Industri uppmärksammat snålmånaden, då tyckte han plötsligt att det var ett superintressant projekt. Tänk vad lite det behövs ibland...

Våra matkostnader brukar ligga på 6000-7000 kr (inkl. förbrukningsvaror) och jag har alltid hävdat att det inte verkar spela någon roll hur vi gör och vad vi äter, att vi hamnar alltid på samma belopp i alla fall. Så härligt fel man kan ha! Till min stora förvåning hamnade matkostnaden på 3446 kr. Trots att vi ätit som vanligt, mer eller mindre samma matvanor och maträtter. Självfallet har vi snålat och dragit in på mycket, ätit ur frysen och så gott som länsat skafferiet för att få ner kostnaderna. Det vi dragit in på är onödiga livsmedel och jag har hejdat mina impulser när jag känt för att laga något och insett att flera av ingredienserna saknas. Istället har jag lagat något annat utifrån det som funnits hemma. 

Att spara alla kvitton och föra kassabok har varit oerhört nyttigt. Det jag lärt mig av detta är att fortsätta hålla matkostnaderna nere eftersom jag nu vet att det går. De 666 kr jag lagt på mitt utseende är sminkprodukter och jag valde att inte vänta till efter snålmånaden eftersom jag hade en tidsbestämd rabatt. Men oj, vad jag grämde mig och som det sved i plånboken. 

Nu återstår bara att räkna ut vad som hänt på mitt konto i april. Det får bli morgondagens uppgift eftersom vi ska fira Valborgsmässoafton tillsammans med några vänner. Vi ska promenera ner till den lokala majbrasan så det blir ett lugnt firande. Jag hoppas på en kör som sjunger "Vintern rasat (...ut bland våra fjällar)". Då riktigt drunknar jag i vårkänslor.

Trevlig Valborg!

tisdag 29 april 2014

Skryt har blivit rumsrent

Det är alltid intressant hur folk använder sociala medier. För ett par dagar sedan scrollade jag i Facebook-feeden och såg en person nämna det kommande arvet efter sin framlidne far. Lite ovanligt att göra detta i en status på Facebook och reaktionerna lät inte vänta på sig. Det blev snabbt helgens snackis och vad som blev tydligt var att många ansåg det smaklöst att ta upp den så kallade vinsten. Jag har redan varit inne på att det är tabubelagt att prata om pengar men arv verkar om möjligt ännu känsligare. Kanske inte så konstigt med tanke på hur vanligt det är med infekterade tvister och bråk. 

Apropå Facebook-skryt visade någon mig hur dennes vän lagt upp lönespecifikation till allmän beskådan, allt för att briljera med hur högavlönad han blivit. 

Jag har sammanställt en liten lista på vanligast förekommande Facebook-skryt. Det är bara för skojs skull och ingenting någon behöver ta på blodigt allvar. 

  • Utlandsresor.
  • God mat och dryck/restaurangbesök. 
  • Träning eller friluftsliv.
  • Föräldrastolthet i alla dess former (alternativt husdjur)
  • Goda relationer med vänner (den här årstiden sitter man gärna sitta i grupp på en uteservering).
  • Gåvor man fått. Blombuketter ligger i täten. 
  • Vackra vyer (oftast vatten och båtar eller natursköna omgivningar)
  • Selfies. Att man känner sig fin (snygga kläder eller fin i håret).

Bubblare för årstiden: 
  • Blommande körsbärsträd
  • Hur fint man gjort på uteplatsen/balkongen. 
  • "Titta, vi grillar!"


söndag 27 april 2014

Redovisning av fjärde snålveckan

Nu återstår bara tre dagar av snålmånaden. 
Jag kommer att lägga upp en summering i månadsskiftet men så länge kommer redovisningen av snålmånadens fjärde vecka: 

Mat - 1155 kr 

Hygien - Tvättmedel och sköljmedel 66 kr. Duschtvål 32 kr

Nöjen - 0 kr

Kläder/Utseende - 666 kr. Köp 1 st puderborste för 336 kr (ord. pris 395 kr) och 1 st mineralpuder 330 kr (ord. pris: 440 kr). Är givetvis inte nöjd med att detta hamnade på snålmånaden men kunde inte motstå de rabatterade priserna som istället gör skillnad i längden.

Transport - 0 kr

Inredning - 0 kr

Övrigt -
Siffrorna ovan avser mat för ett hushåll på fyra personer.
Jag har samlat både mina och min mans kvitton. 
Delat på fyra blir det 289 kr/person och ca 41 kr/dag.

Fjärde veckan är den hittills kostsammaste snålveckan. Detta beror inte på att vi tröttnat utan på att vi ätit ur kyl och frys. En del förbrukningsvaror har tagit slut och vi har behövt storhandla för att fylla på. Hade det bara hängt på mig hade vi käkat gröt men jag får inte med mig familjen på det. Min man har dessutom ätit ute på lokal tillsammans med vänner och spenderade glatt 207 kr men jag räknar inte in det eftersom jag inte ens närvarade. 



lördag 26 april 2014

Barnvagn - en statuspryl.

Under helgen har barnen fått en ny liten kusin på pappans sida. Jag planerar att köpa en present för att uppvakta nytillskottet. Ett roligt presentköp, det finns inget lättare än att handla till en nyfödd bebis. Det mesta är gulligt och brukar uppskattas av de nyblivna föräldrarna som i vilket fall är halvt frånvarande på grund av kombinationen sömnbrist och lyckorus. 

Idag träffade jag några vänner som fick barn för drygt en månad sedan. De hade beställt en barnvagn från USA. Det anmärkningsvärda är att vagnen har en inbyggd temperaturbrytare och termostat för reglering och övervakning. En batteridriven display sitter monterad på styret. Ni kanske redan känner till att detta finns men jag fick fullständigt dåndimpen. Det har hänt mycket sedan jag köpte barnvagn senast. Vår allra första barnvagn köpte vi på Blocket. En begagnad Emmaljunga i fint skick. Inga finesser, bara en väldigt enkel barnvagn med fyra hjul och sufflett med rutigt innertyg. Idag är det ungefär som att köpa bil och man måste man välja märke, design, däck och om man behöver en iPhonehållare att fästa på vagnen. 

Vis av erfarenhet kan jag säga att den första barnvagnen inte borde vara något komplicerat val. Det ska ligga en yttepytteliten bebis där, den rör sig knappt och det finns ingen viktbelastning att tala om. Den sista barnvagnen brukar däremot åka på mycket stryk. Den ska klara ett tyngre barn som själv vill klättra i och ur, den blir smutsigare och utsätts för mycket större påfrestningar. Därför är det helt obegripligt för mig att man väljer att lägga så stora pengar på den första babyvagnen. Förutom möjligen den lilla detaljen att första babyn känns som världens viktigaste hobby och man tror sig behöva alla tillbehör som finns i barnbutikerna. 

Vi inbillar oss att vi behöver en massa statusprylar för att visa vilka ansvarsfulla och lyckade föräldrar vi är. Dessutom ska barnvagnen visa vem du är. En kollegas fru jobbar på förskola på söder (i Stockholm) och hon berättade att många väljer att köpa nyproducerade retrovagnar.

Det man brukar säga är "små barn, små bekymmer och stora barn, stora bekymmer". Jag lägger till "små barn, små kostnader och stora barn, stora kostnader". 
Det är smartare att spara pengarna tills barnen är större.



torsdag 24 april 2014

Sparblogg goes viktblogg

Vänner och bekanta shoppar vårkläder men för den som har köpstopp är det inte tal om att skaffa nytt. Istället får man leta fram fjolårets kläder ur gömmorna. Jag tog tag i det igår kväll. Flyttade om lite i garderoben, lade upp tjocka och varma plagg på hyllorna högst upp och flyttade ner vår- och sommarkläder till behaglig räckhöjd. Hittade även tre par jeans som jag inte använt på ett par månader. Jag fick för mig att ta på mig ett par jeans men det visade sig att de blivit väldigt trånga (mycket märkligt?) och att jag inte kunde knäppa dem. Chocken! Krängde av mig dem och försökte med nästa par. Samma sak! Fick inte igen dragkedjan. Över byxkanten hängde en muffinsmage, om än liten. Totalt oacceptabelt!

Jag hör inte till dem som kan äta vad som helst utan att gå upp i vikt. Å andra sidan har jag inte heller några problem med vikten. Jag brukar inte behöva hålla någon diet utan ligger vanligtvis på 55-56 kilo utan att behöva skänka kroppsformen en tanke. 

Men nu har jag plötsligt fläskat på mig! Hur gick det till? Jag tycker inte att jag ätit mer än vanligt och nu är det för sjutton snålmånad. Jag måste vara den enda snålbloggare som lyckas tjocka till mig under både köpstopp och snålmånad. Själv har jag varit lyckligt ovetande fram till nu men det kan ju bero på att jag mestadels använt klänningar och kjolar under vintern. Och olika jobbyxor som inte är lika trånga och tajta som jeans. Jag äger ingen våg utan brukar passa på att väga mig på vårdcentralen om jag ändå är där i något annat ärende. Just nu är jag bara glad att jag inte har någon våg, det räckte att se plufset över byxlinningen. 

Jag bantar aldrig men nu får jag se till att röra mig mer och skippa såser ett tag framöver. Att köpa nya jeans är uteslutet. Muffinsmagen måste trimmas bort, inte inför beach 2014 utan inför nästa jeanstillfälle. 

Värt att notera: viktförändringar och köpstopp går inte ihop. 


onsdag 23 april 2014

Jag effektiviserar vardagslivet

Tiden har gått så fort. Gräset blev grönt, solen värmer och snålmånaden går som på räls. Nu är det bara ett par dagar kvar innan jag går på min två månaders ledighet och det känns som om jag inte hinner med mentalt. Visserligen ska jag fortfarande jobba några dagar under maj och juni men det handlar om ett fåtal timmar i veckan. Tänk om livet alltid kunde vara så!

Idag var jag egentligen ledig men var tvungen att närvara på ett planeringsmöte som varade i tre timmar. Jag klev upp tidigt för att hinna stortvätta och handla middagsmat innan jag gick dit. Jag gillar att vara tidseffektiv och särskilt viktigt är det när det gäller min fritid. Därför slogs jag av tanken att möten sällan är tidseffektiva och jag kom på mig själv med att upprepade gånger snegla på klockan. Det skulle ritas skisser till ett ombyggnadsprojekt och det var många viljor som stretade åt olika håll varvat med kaffedrickande och småprat. Ett möte på normal arbetstid hade snarare fungerat som ett mycket välkommet avbrott i dagliga rutiner men en ledig dag drabbas man mest av myror i brallan. 

Tiden tar jag ut som kompledighet så det passar egentligen riktigt bra. Mannen åker nämligen bort med övernattning vilket innebär att jag måste gå från jobbet tidigare. Jag tänker göra det lätt för mig genom att förbereda något lättlagat redan ikväll, pastagratäng med broccoli och blomkål. Barnen älskar gratänger och de tycker om att få strimlad kalkon, skinka eller kassler till. Först tänkte jag köra vegetariskt (snålmånad...) men inne på matbutiken väntade en glad överraskning: kalkon på extrapris, 20 kr för en förpackning (ord. pris 43.95 kr). Jag köpte två förpackningar, perfekt att lägga den ena i frysen. 

Jag har koll på läget och prisvärt blev det också. Fint. 

Ett moraliskt dilemma

Varje morgon vispar jag runt lite mineralpuder i ansiktet innan jag går till jobbet. Det behövs för att jag inte ska se ut som om jag levt i en fönsterlös källare de senaste tio åren. Pudret appliceras med en tät och kort liten specialborste. Borsten kostar 395 kr. Jag köpte en ny borste i december, innan jag införde mitt köpstopp. Jag behövde egentligen ingen ny borste då men hade en värdecheck som behövde utnyttjas innan årsskiftet. Borsten lades in i ett skåp i väntan på att behov uppstod. Man kan tvätta borstarna men jag brukade istället bara byta ut dem med ungefär ett halvårs mellanrum. Dagarna innan påsk var det dags att kassera den gamla och plocka fram den nya borsten. Två dagar senare märker jag att borsthuvudet håller på att lossna ur skaftet, det sitter alldeles löst. Det är alltså fel på varan. Jag blir både besviken och irriterad.  

Ungefär samtidigt fick jag en rabattkupong som gäller i den butik där jag köper puder och borstar. Jag traskade dit och köpte en ny borste (vilket givetvis kommer att redovisas snålmånadens sista vecka). När jag kommer hem flyger en tanke genom skallen, att jag faktiskt kan ta med mig den trasiga borsten och reklamera den tillsammans med kvittot på den nya borsten. Då kommer jag att ha två fungerande borstar istället för en trasig och en hel. Problemet är att det känns djupt omoraliskt samtidigt som den trasiga borsten är inköpt på exakt samma ställe och inte öppnad eller använd fram till för ett par dagar sedan, vilket givetvis märks på borsten eftersom det syns om de är välanvända. 

Jag har fortfarande inte bestämt mig för hur jag ska göra. Det pågår en inre konflikt mellan mitt hederliga jag och mitt nya snåljag. 


måndag 21 april 2014

Personbästa i Blocketförsäljning

Efter att ha skjutit upp det i evigheter bestämde jag mig för att lägga ut kaninens saker på Blocket. De stod bara i vägen och påminde barnen om att de inte längre har någon kanin. Det kan tyckas larvigt men det nöp till i hjärttrakten varje gång man gick in i minstingens rum där allt stod staplat i ett hörn, till ingen nytta. 

Jag skrev en annons där jag beskrev att allt man behöver ingick i köpet (utom själva djuret då) och lade till ett par bilder. 

Vi fick tre svar inom en timme efter att annonsen lagts ut. Alla verkade ivriga att få köpa men enligt rättvisans lag hörde vi av oss till den som var först till kvarn. Ett par timmar senare kom han hit tillsammans med sina två fantastiskt gulliga döttrar och köpte alltihopa utan att pruta. Flickorna hade fått varsitt marsvin och ville ha en riktigt stor bur till dem. 

Det var det absolut trevligaste och enklaste Blocketsälj jag någonsin varit med om. Min man hjälpte dem att lasta in allt i bilen medan jag och barnen konstaterade att jo, det kändes hjärtskärande sorgligt men ändå helt rätt att kaninens saker skulle få leva vidare hos de charmiga flickorna och deras marsvin. När de åkt åt vi middag och 14-åringen blev oförklarligt arg och minstingen grät utan synbar anledning. Känslorna måste ut och det är helt okej.  

Sakerna var värda ca 2500 kr och vi sålde för 1200 kr. 








Redovisning av tredje snålveckan

Här kommer en redovisning av Snålmånadens tredje vecka: 

Mat -  427 kr 

Hygien - 0 kr. 

Nöjen - 81 kr. Söndagens utefika med min man och minsta barnet. Jag köpte en kyld dricka till mig själv, 12 kr. Och det enbart för att det var så varmt i solen att jag höll på att smälla av. 

Kläder/Utseende - 0 kr

Transport - 170 kr. Blev motvilligt tvungen att fylla på SL-kortet för att kunna ta mig dit jag planerat under påskledigheten.

Inredning - 0 kr

Övrigt -
Siffrorna ovan avser mat för ett hushåll på fyra personer varav 68 kr är påskgodis till barnen. De fick inga mängder men hade önskat sig lite dyrare påsgodis istället för vanligt lösviktsgodis.

Jag har samlat både mina och min mans kvitton. 
Delat på fyra blir det 107 kr/person och ca 15 kr/dag vilket nästan känns osannolikt med tanke på att det varit storhelg. Å andra sidan har vi inte varit hemma särskilt mycket vilket givetvis resulterat i lägre matkostnader.

Min man har även hämtat ut mer receptbelagd medicin (allergitabletter och stora pumpflaskor med mjukgörande salva till sonens hud) för 245 kr. Han ville passa på att utnyttja högkostnadsskyddet som går ut i början av maj.

Nu är det bara en vecka kvar på utmaningen och jag måste säga att veckorna gått fort. Jag har aldrig tidigare sparat kvitton men det har visat sig vara effektivt. Jag tänker mig för både en och två gånger innan jag stoppar något i varukorgen. De enda matrester vi kastat är lite bortglömd kokt potatis och några små vissna grönsaksstumpar så svinnet har varit minimalt. Det känns bra.


fredag 18 april 2014

En liten påskhälsning

Jag vill önska alla som tittar in här en riktigt god och glad påsk!

Vi påskar på i sakta mak och med en modest livsstil. För oss handlar det mest om att hinna umgås och ha trevligt. Helt enkelt hänga lite kravlöst, se några filmer och tugga på lite godsaker. Det här med påskmat är inte riktigt min grej eftersom jag inte äter akvatiska djur (= sådana som sprattlar runt i vatten dygnet runt) och barnen tycker att det finns roligare saker att äta än fyllda ägghalvor. Därför blir det bara traditionell påskmat en gång under påsken. Idag blev det istället lättlagat långkok, pulled beef på högrev. Köttet låg i frysen så det var bara att sätta igång ugnen samtidigt som frukosten plockades fram i morse. Nej, vi är inte hipsters men min man har en alldeles särskild kärlek till olika kötträtter. 

Jag tror att vi aldrig handlat så lite under en storhelg tidigare trots att vi inte saknat något än.

I övermorgon är det dags att räkna ihop snålmånadens tredje vecka och jag hyser stora förhoppningar om att jag lyckats tajta till matutgifterna.

Glad Påsk på er! 



torsdag 17 april 2014

Personlighetspsykologi och försiktighetsprincipen

Jag har en försiktig personlighet vilket omedvetet påverkar hur jag förhåller mig till olika saker. Även om jag gärna ser mig som aktsam och förståndig snarare än ängslig och feg. Jag är Vattuman och vänsterhänt, om man nu tror på att sådant påverkar karaktärsdrag. 

Man kan inte kalla mig äventyrlig och jag är definitivt inte riskbenägen. Det är bortkastade pengar att ge bort Bungyjump och fallskärmshopp till mig. Jag skulle inte göra det ens för pengar. Innan barnen kunde min man vara ute i skogen och cykla freeride i timmar och jag var alltid lika orolig och övertygad om att han skulle bryta nacken. 

Jag förväntar mig alltid det värsta för då blir allt annat en glad överraskning. Jag bygger sällan upp några falska förhoppningar. Framförallt planerar jag allt noggrant. 

Alla sade att det är dyrt att skaffa barn - jag sparade som en galning så fort vi bestämt oss för att försöka skaffa barn, men det blev inte så dyrt som jag befarat.
Alla sade att det är så jobbigt att ha småbarn - jag föreställde mig det värsta, men det visade sig vara mycket lättare än jag hade föreställt mig. Därmed inte sagt att det stundom inte var ett inferno av barnskrik och sömnbrist men jag hade föreställt mig värre

Så där håller jag på. Fördelen är att jag är förberedd på det mesta. Jag räknar alltid lågt och gör inga glädjekalkyler. Bygger få luftslott. Försiktighet är en tillgång för den som inte vill leva ur hand i mun. Jag antar att personlighet spelar in en del i det här med långsiktigt sparande. Den som istället tar dagen som den kommer kanske inte alls tänker som jag när det kommer till framtiden. Möjligen krävs det vissa personlighetsdrag för att orka planera och genomföra ett sparande som innebär ett visst mått av oberoende i framtiden. För den som ständigt söker snabba kickar kan det nog upplevas som tråkigt och meningslöst. Sedan finns det naturligtvis grader däremellan, sparare som älskar extremsporter och adrenalinkickar. Men jag är ändå övertygad om att min framförhållning är ett måste för min sparplan. 

Jag tycker om att leva i nuet men vill inte att mina pengar gör det. 



måndag 14 april 2014

Floskelböcker undanbedes

Besökte biblioteket idag och kom hem med två böcker: "Rich dad, poor dad" och "Köp inte den här boken" (titlarna väckte stor munterhet hos barnen som i synnerhet gillade den sistnämnda titeln). Jag lagade pliktskyldigt middag och gick sedan och lade mig på soffan och läste.

Jag vill inte sätta mig på några höga hästar här, men att boken "Rich dad, poor dad" ska ses som en slags bibel för sparintresserade känns anmärkningsvärt. Bokus kallar den en "explosiv finanshandbok" men jag måste säga att jag blev väldigt besviken. Inte nog med att alla dialoger i boken känns märkligt uppdiktade, boken är proppfull av upprepningar och flosklerna haglar verkligen. Jag kan absolut se en lärorik tankeställare för en nybörjare som inte riktigt har lärt sig skillnaden mellan tillgångar och skulder, och cash flow-diagrammen är så pedagogiska att en lågstadieelev kan förstå dem. Men jag orkade inte läsa ut den. Mina tankar fladdrade iväg och funderade över huruvida Kiyosaki verkligen kunde minnas alla dessa detaljrika lektioner som utspelade sig när han var endast nio år gammal. Hur mycket minns jag av det som sades till mig vid den åldern? Inte mycket måste jag erkänna. Möjligen något om att jag skulle se mig för när jag går över gatan och att absolut inte följa med främlingar.

Jag slöbläddrade i den andra boken och kände att även den är under min kunskapsnivå. Den är säkert både välskriven och engagerande men det räcker inte som inspirationskälla för mig. Jag skulle vilja hitta en bok som går djupare och bredare utan att för den skull enbart handla om investeringar. Det mänskliga psyket intresserar mig och jag skulle vilja läsa en ekonomibok som ligger i nivå mellan nybörjare och avancerad. 

Någon som har bra tips? Helst ska den finnas på bibblan eftersom jag inte köper böcker för tillfället. 

söndag 13 april 2014

Redovisning av andra snålveckan

Här kommer en redovisning av Snålmånadens andra vecka: 

Mat -  968 kr 

Hygien - 44 kr. 

Nöjen - 0 kr 

Kläder/Utseende - 0 kr

Transport - 0 kr

Inredning - 0 kr

Övrigt - Idag blev det frisören för båda barnen, totalt 640 kr. Tveksamt om det ska räknas in någonstans eftersom snålmånaden endast gäller mina privata utgifter. Min egen lugg hänger ner över ögonen vid det här laget men aldrig i livet att jag går och klipper mig under snålmånaden.

Siffrorna ovan avser mat för ett hushåll på fyra personer inklusive fredagschips och lördagsgodis. Jag har samlat både mina och min mans kvitton. 
Delat på fyra blir det 242 kr/person och ca 34,50 kr/dag vilket känns lite trist då vi låg lägre förra veckan. 

Och nu väntar påsken med en veckas skollov och ökade matkostnader...


lördag 12 april 2014

Skeptiker - den bästa drivkraften

Jag älskar ju att babbla på om omgivningens reaktioner. Idag är inget undantag. 
Min man träffade en kompis över en fika. Kompisen är en otroligt trevlig kille, för att inte tala om rolig. Däremot har jag tröttnat på raljerandet kring vårt sparande. Jag råkade nämna sparandet för honom en gång och nu får jag vackert bjuda på att det tydligen har ett högt underhållningsvärde. Inte för att jag har några egentliga problem med det men jag har i alla fall lärt mig hålla tyst fortsättningsvis. Hur som helst, ett köpcentrum i närheten kör ett kupongrace med fina erbjudanden. Vi brukar se till att utnyttja dessa flitigt, passar på att köpa barnskor och liknande som vi ändå skulle ha köpt. Så min man hade tagit med sig rabattkuponger som gällde fika för en billig peng och 20% på sportbutiker där de har ett stort urval av barnskor. Han hade även ett ärende att uträtta på mobilbutiken gällande sonens födelsedagstelefon. 

Den här kompisen kunde inte sluta göra sig lustig över kaffekupongerna och den dyra mobiltelefonen. Det som för mig framstår som obegripligt är bristen på koppling mellan fokus på sparande och ett medvetet köpbeslut av en sällanköpsvara. För mig är det så enkelt, det finns mycket pengar att spara genom att skära ner på småutgifterna men det utesluter inte ett urval planerade köp. Troligtvis en total självklarhet för majoriteten som väljer att läsa den här typen av blogg men fortfarande obegripligt för folk i allmänhet. Dessa skeptiker har sin åsikt klar, vanliga löntagare kan omöjligen bygga upp ett kapital som ger långsiktig avkastning och skapar framtida frihet. De lever i övertygelsen att det endast är förunnat Lottomiljonärer och rikemansbarn att slippa vara beroende av en heltidsinkomst. Men framförallt känner jag att jag blir sedd som en udda figur, någon som fått en knäpp och lever i en drömvärld. Jag tror även att det ligger en del osäkerhet bakom skämtandet. En oro över att vi faktiskt ska klara av det här utan att andra lyckas räkna ut hur vi lyckades. 

Jag finner det sporrande och blir bara mer övertygad om att fortsätta spara. Skeptiker ger mig energi och övertygar mig om att förverkliga planen på ekonomisk frihet.

Nåväl, för min del blev det givetvis ingen köpefika. Min man deltar inte i snålmånaden och kan därför ägna sig åt slösaktighet. Själv ligger jag stadigt som en klippa på NOLL kronor i nöjesutgifter. 

fredag 11 april 2014

Det är dags att sluta bunkra

Jag har tagit en paus i rensandet. Inte för att jag har tröttnat utan för att tiden inte räckt till. Veckan som gått har ägnats åt familjeliv och jobb. Emellertid hade jag en del nytvättad tvätt att ta hand om och lägga in i garderober och skåp. Och jag blev än en gång medveten om vilken överkonsumtion jag ägnat mig åt. 

När jag rullade ihop fem par nytvättade strumpor insåg jag att det ligger minst 25 par till i strumplådan. Nej, jag överdriver inte och ja, det är bara mina strumpor i lådan. Samma sak med underkläder: full låda. För att inte tala om linnen. Man kan tro att jag deltagit i en tävling, "försök hitta så många du kan och köp dem. Flest svarta och vita linnen vinner." Ytterst oklart varför jag bunkrat. Jag använder ändå bara de som ligger överst. Antalet går i strid med min ovilja att bygga tvättberg. Jag tvättar hellre regelbundet än har mängder av sunkig smutstvätt liggandes en längre tid. Alltså skulle jag klara mig på mindre än hälften. Jag har valt att betala för allt det där utan att egentligen behöva grejerna. Men nu ligger de där de ligger och jag känner inte för att kasta dem eftersom en hel del är så gott som oanvända. Däremot har jag lärt mig en läxa, att inte köpa fler.

För ett antal år sedan köpte jag nya handdukar. Alla i samma färg men i olika storlekar. Bra kvalitet, tjocka och mjuka. Det sved i plånboken men jag var nöjd med mitt köp. Därför är det helt obegripligt att jag för mindre än ett år sedan var och tittade på nya handdukar. Jag ville nämligen byta färg. Anledningen till att jag inte handlade då var att jag ville överväga färgvalet noggrant innan jag slog till. Idag är jag glad att jag väntade och har inte längre några planer på att byta handdukar innan de gamla är utslitna. 

Varför detta påhittade behov? Tidigare handlade jag ofta på lunchen, allt för att pigga upp jobbdagen och belöna mig med något fint. Det känns skönt att veta att jag inte behöver den sortens uppmuntran längre. 

Förresten vet varenda normalbegåvad kotte att de skönaste handdukarna är de som använts och tvättats en massa gånger.

onsdag 9 april 2014

Lön för mödan

Jag har provat att göra betalda undersökningar på nätet. Ja jösses, det är verkligen ingenting för den som vill se snabba resultat eller tjäna pengar att skriva hem till mamma om. 

Jag känner att jag inte hinner med alla undersökningar och ärligt talat, de är aptråkiga i längden. Som jag nämnt tidigare är det ingenting jag tänker fortsätta med och jag slutar allt eftersom jag kommer upp i tillräckligt många poäng för att kunna casha ut min belöning. Tanken är att fortsätta med 1-2 stycken, helt enkelt de mest lönsamma. 

Givetvis tjänar jag bättre på att jobba över några timmar på jobbet men det är något med känslan när presentkorten dimper ner i brevlådan. Det är helt och hållet en psykologisk faktor som har betydelse nu under mitt köpstopp. Jag använder presentkorten till hud- eller skönhetsvård som jag anser att jag behöver men utan att jag egentligen bryter mitt köpstopp (om man väljer att se köpstoppet enbart ur en finansiell synvinkel).  

Så, idag hällde jag upp en stor kaffe och bänkade mig vid datorn. Jag hade bestämt mig för att det var payday på enkätfronten och resultatet var bättre än väntat: 

Presentkort 300 kr (DN panel)
Presentkort 100 kr (Toluna)
Presentkort 200 kr (M3 Panel)
Presentkort 100 kr (Triaba)
Presentkort 100 kr (Åsiktstorget)
Paypal: 97 kr (Shoppanel)

Summa: 897 kr.

Jag har därutöver plockat ut 2 st gratis biobiljetter som ska komma med posten (Aftonbladet panel). 

Woop woop vad bra! Däremot är de långsamma med utskicken och jag kommer att få vänta ett par veckor på att få hem presentkorten. Det här med tålamod verkar vara en röd tråd i enkätsvängen...


tisdag 8 april 2014

Redovisning av första snålveckan

Här kommer en redovisning av Snålmånadens första vecka: 

Mat - 808 kr 

Hygien - 0 kr

Nöjen - 0 kr

Kläder/Utseende - 0 kr

Transport - 0 kr

Inredning - 0 kr

Övrigt - Mediciner till barnen (pollenallergi) 81 kr samt fickpengar till yngsta sonen 50 kr. 14-åringen har månadspeng men den är inte utbetald än. 

Siffrorna ovan avser mat för ett hushåll på fyra personer inklusive fredagschips och lördagsgodis. Jag har samlat både mina och min mans kvitton. 
Delat på fyra blir det 202 kr/person och ca 25 kr/dag vilket känns som bra jobbat. 

Första veckan har gått förvånansvärt lätt men nu börjar det bli tuffare. Det ekar väldigt tomt i kylen och börjar kännas omöjligt att kombinera ihop vettiga maträtter av det lilla som finns kvar. Det börjar även krisa i badrummet, idag tog pumptvålen slut och det bär emot att ställa duschtvålen på handfatskanten. Det finns bara slattar kvar i mina hårbalsam och utan balsam kan jag inte reda ut håret. 

Att jag fick ner transportkostnaden till noll beror på att jag bor på gångavstånd från jobbet och att jag har undvikit nöjesresor på fritiden. Lånet av kollegans busskort gjorde bussresan tur och retur kostnadsfri i torsdags. 


måndag 7 april 2014

Känslor går före pengar

Som läsare av den här bloggen kan man lätt få för sig att hela min tillvaro kretsar kring pengar. Ingenting kan vara mer felaktigt. Den här bloggen handlar mestadels om pengar och inte så mycket om mitt övriga liv. Mitt liv innehåller så många olika delar och ibland får jag ihop trådar av de olika delarna i bloggen, ibland inte. Det gäller att hitta en balans mellan pengafunderingar och övrigt jag vill skriva om. Min blogg är så mycket mer känslomässigt skriven än t ex rena placeringsbloggar och jag behöver det utrymmet för att kunna förmedla min alldeles egna sparideologi. 

Som nu ikväll, jag hade börjat förbereda mig på att skriva om och redovisa utgifter för snålmånadens första vecka men det gick i stöpet. Istället avslutades en fin helg med att finnas till för en ledsen 14-åring som fått uppleva en känslomässig smäll. Det gör ont att vara tonåring och märkligt nog väcker det en del minnen av tonårssvårigheter man själv lyckats glömma och förtränga med åren. Klimatet i högstadiet kan vara tufft och hårt och jag tror att det är svårare att vara tonåring idag än det var förr. Det har varit mycket känslor och långa samtal här i kväll. Att sitta med kvitton får helt enkelt vänta till en annan kväll. 

Imorgon börjar en ny arbetsvecka och jag känner redan nu hur disträ jag riskerar att vara då jag har tankarna på annat håll. Det är fem dagar kvar till påsklov för barnen och 19 dagar kvar tills min efterlängtade ledighet startar. 
Varje dag är en dag närmare. Precis som sparandet. 



lördag 5 april 2014

Efter att startskottet gick och fram till nu

Snålmånaden är i full gång. Jag har inget budgeterat belopp per dag då det kan vara krångligt att räkna ut ett dagsbelopp när mat och annat handlas för hela familjen. 

Så här fyra dagar in i racet kan jag konstatera att fredagen blev en kostsam historia. 14-åringens flickvän var på middag hos oss igår kväll och pengarna rann iväg. Men det är inte värre än att jag tar igen det resten av månaden. Jag har redan från början bestämt att barnen inte ska bli lidande för mina påhitt. 

Inspirerad av http://frivid42.com/ kommer här en liten redovisning av 1-4 april:

1/4. Total utgift 0 kr.

2/4. Total utgift 0 kr (min man 64 kr för medicin till sonen. Nödvändigt.)

3/4. Total utgift 249 kr. Livsmedel. 

4/4. Total utgift 269 kr. 219 kr Livsmedel och 50 kr fickpengar till minstingen. 

Summa: 582 kr

Det är alltså mat till hela familjen samt en middagsgäst och måste väl ändå räknas som rimligt. Om man räknar på 146 kr per dag och delar det på fyra kan man ju välja att tänka att jag spenderat 36,50 kr per dag och då känns det genast mycket bättre.

Det här är vad som finns kvar av det som handlades under torsdagen och fredagen: en oöppnad påse färskpotatis, BBQ sås, 3 dl vispgrädde och ett paket havreknäcke. Men det ligger kalvkött i frysen så jag ska försöka övertala familjen att det blir perfekt till potatisen och smaskig sås går att laga på grädden. I så fall borde vi komma undan med att köpa grönsaker och barnens obligatoriska lördagsgodis för att klara dagen. 

Och tänk att det är så underhållande att kolla vad de andra deltagarna har för utgifter. Snålmånad förenar  :)

fredag 4 april 2014

Orsak och verkan

Hur kom jag egentligen på att jag ville spara pengar och ändra mitt liv?
Jag tror att det var många faktorer som samverkade och spelade in. Redan för ett par år sedan hände något som påverkade mig mycket och sådde ett frö i mitt huvud. Vid den tidpunkten var jag var ganska less på min arbetssituation och på att försöka pussla ihop vardagslivet. Då berättade en nära vän till mig att hon sagt upp sig från sitt jobb för att hon tröttnat och ville göra något annat. Hon sade upp sig utan att ha en aning om vad hon skulle göra istället. Det är en välbeställd tjej så hon kunde göra det valet utan att behöva oroa sig för inkomstbortfallet under en frivillig arbetslöshet. Hon var inte medlem i a-kassan eller beroende av någon annan ersättning utan klarade sig utmärkt på egen hand. Jag minns den avundsjuka jag kände. Inte så att jag var missunnsam men hennes möjlighet att välja gjorde mig medveten om min maktlöshet över att inte kunna göra detsamma. Hon var fri medan jag var låst av mitt löneberoende. 

Hur det gick för kompisen? Hon sökte och kom in på högskolan efter ett halvårs ledighet. Idag är hon färdigutbildad och arbetar hårt men frivilligt.

En annan händelse som känslomässigt knuffade mig i rätt riktning var att jag funderade på att göra något annat. Att det kanske var dags att byta jobb. Då trivdes jag på jobbet igen så det handlade uteslutande om arbetstider och att våga pröva något nytt. Men hur jag än vände och vred på det så insåg jag att jag inte var särskilt sugen på att ta ett annat heltidsjobb och att ett jobbyte bara skulle innebära att jag byter ett ekorrhjul mot ett annat. Där någonstans föddes tanken på en långsiktig plan, att våga bryta loss från arbetsmånader som förväntas rulla på fram tills 67-årstårtan dukas fram. När tanken väl började gro var det svårt att släppa den och låta bli att göra något konstruktivt.

Idag har jag de pengar som krävs för att kunna ta ledigt ett par år eller rentav mer - beroende på hur snävt jag kan tänka mig att leva. Det kunde jag inte den gången min kompis berättade att hon sagt upp sig och jag kände mig avundsjuk på hennes valfrihet. 

Därmed har jag uppnått ett viktigt delmål. Men det är långt kvar innan jag kommit dit jag vill. 

onsdag 2 april 2014

Sparande och omgivning

Den största förändringen sker inom mig. Jag tänker på ett nytt sätt. Tidigare har jag aldrig reflekterat över var pengarna tar vägen. När räkningarna var betalda och sparandet avsatt kunde jag glatt sätta sprätt på resten. Det var fickpengar som skulle gå åt bara och så var det inte mer med det. Så det är klart att omgivningen reagerar och undrar varför jag slutat handla onödiga grejer. Oftast kollegor som vant sig vid att jag brukade köpa kläder och smink på lunchen, ofta hade en ny tidskrift som stack upp ur väskan och regelbundet handlade fika på kaffekedjorna i närheten. Det vill säga, gjorde samma saker som de gör. Nu gör jag inte det längre och mitt sparande börjar bli märkbart. Jag har luddigt svarat att jag vill spara lite pengar (lite? Hehe, vit lögn) men min nyfikenhet leder mig till att fråga hur andra snålsparare hanterar detta. Hur reagerar omgivningen och hur förklarar ni er sparsamhet? Som jag har förstått det så undviker de flesta att tala om att de vill gå i tidig pension eller liknande och det är förmodligen inte heller målet för alla sparare. 

Så här på Snålmånadens andra dag fortsatte jag storrensningen. Jag påbörjade barnens garderob men blev inte klar eftersom de inte var hemma och då är det svårt att gissa sig till vad som är urvuxet. Jag fick i alla fall ihop en hel kasse kläder och promenerade ner med den till vår lokala second hand-butik för barnkläder. Det visade sig att jag hade 354 kr att plocka ut från den senaste inlämningen i höstas. Det var en glad överraskning och pengarna åker givetvis rakt in på sparkontot. 

Dagens utgifter är noll kronor för min del och 64 kronor för min man när han hämtade ut tonåringens medicin på Apoteket. Egentligen skulle medicinen kostat 258 kr men tack vare att högkostnadsperioden gäller t.o.m 10 maj blev det 193,51 kr billigare = 64 kr. Bra tajmat!


tisdag 1 april 2014

Förtydligande snålmånad

Jag vill förtydliga en sak: den här månaden kör jag dubbla utmaningar. 

Det är dels Familjen Fri's sporrande uppgift att bokföra alla livsmedelsinköp under en månad, dels Kanjagblirik's utmaning att delta i en snålmånad. Det här är med andra ord två helt olika projekt och detta måste hållas i åtanke. Trots detta vill jag sammanföra de två delarna med varandra eftersom jag tycker att de passar ihop och tillsammans motiverar de mig att driva sparandet hårdare under en månads tid. 

Anledningen till att jag tar upp det nu är för att förtydliga vad jag skriver om. Vad är skillnaden mellan de två utmaningarna? Den viktigaste skillnaden för mig är att snålmånaden beräknas utifrån en person och inte en ev. partner medan Fri's bokföringsuppdrag gäller bådas livsmedelsinköp. Jag utgår i alla fall ifrån att det är tänkt så. Min man och jag handlar mat väldigt olika ofta och olika mycket så det skulle aldrig gå att sammanställa vår totala matkostnad utifrån vad bara en av oss handlat. I övrigt handlar det för mig om att se hur lite pengar jag kan klara mig på under april. 

Min man deltar alltså inte i snålmånad men han är ofrivilligt delaktig i bokföringsuppdraget och jag kräver in varenda litet kvitto. 


Länkar till båda utmaningarna hittar du här: 





Första aprildagen

Första dagen på snålmånaden och jag har inte gjort av med en enda krona. Det säger givetvis ingenting om de resterande 29 dagarna men ändå, jag försöker gå ut hårt i början. Vad som är roligare är att maken inte vågade handla någon mat idag, haha. Den stackaren var nervös att göra fel och valde istället att laga mat efter ingredienser som redan fanns hemma. Kanske borde lura honom att utmaningen håller på fram till sista juni...

En annan sak jag upptäckte var att jag har slut på pengar på mitt SL-kort (har varianten man laddar på med valfri summa). Jag hade planer på att åka buss och tunnelbana imorgon men styrde raskt om dem eftersom snålmånad är snålmånad och jag tänker inte vika en tum i kampen mot slöseriet. 

Knappt hade jag pustat ut när det slog mig att jag kommer att behöva lämna jobbet ett par timmar på torsdag eftermiddag. Jag ska på ett möte på sonens skola och behöver åka buss för att ta mig dit. Attans vad besviken jag blev! Tills jag kom på att jag kunde be att få låna kollegans månadskort och blev överlycklig över möjligheten att spara en femtiolapp. Naturligtvis brukar jag inte hålla på så här och jag räknar inte heller med att klara mig utan eget SL-kort månaden ut men det är stor skillnad på att ladda kortet med 600 eller 200 kr när uppgifterna ska sammanställas vid slutet av månaden. 

Jag vill ha en extremt tuff utmaning och jag är svag för överdrifter. Sedan kan jag givetvis inte tvinga familjen att leva i misär en hel månad och de kommer säkerligen att sabba mina resultat men det får jag leva med. Det märks tydligt redan nu, sonen berättade att han bjudit hem sin flickvän på middag på fredag. Inte direkt läge att fråga om det kan vänta till början av maj...